top of page

10 съвета за спокоен сън! Какво може да направите, за да спите добре?

Актуализирано: 23.01

Част 3

Всички знаем, че няма смисъл да правим едни и същи действия, очаквайки да получим различен резултат. Защото знаем, че не се получава. Тогава – на работа!



Прочетете част 1 и част 2.

Една чудесна новина!

Има какво да направите и то не е трудно, изисква само постоянство и мотивация от ваша страна!


1. Вземете решение, любящо, но твърдо и непоколебимо, че ще направите необходимите стъпки, за да да се наспивате всички, за да сте чувствате добре цялото семейство.

2. Потърсете достоверна информация, за да разберете какви са компонентите, необходими да забъркате магията на добрия детски сън.

3. Създавайте здравословни навици на сън и почивка се означава като хигиена на съня. Това важи и за деца, и за възрастни, защото подпомага за изграждане на циркадния ритъм.

4. Изградете и поддържайте ритъм на сън и будуване, подходящ за възрастта на вашето дете и съобразен именно с вашето дете.

5. Провеждайте интервала на будуване правилно разпределен на активна част и спокойна част.

6. Правете ритуал за сън преди всяко заспиване на детето.

 

Имате ли ритуал за сън?

Как звучи само, а? Малко мистично. В същината си той, обаче, наистина носи капчица магия, капчица усмивка, капчица грижа и море от любов.

Може да го погледнете от друга страна, детето ви заспива трудно без да бъде успокоено? Тогава правете ритуала за сън с вътрешното убеждение, че така помагате и на себе си, а не само на него.


Превърнете вечерния ритуал за сън в малък личен празник.


Да, когато детето ви е мъничко, времето за ритуал за сън не е много дълго, но с порастването му се увеличава. Така ще имате време, в което сте само вие и детето, ще имате вашето нежно, гальовно, мекичко, интимно вълшебно време. Покажете му вашите красиви емоции, нека усети спокойствие, прегръдка, хармония, уют и то ще го отрази като огледален образ.


Още по-хубавото е, че като създадете този ритуал желан и запомнящ се, ще може да го използвате дълги години. Даже в първи клас. Да, тогава детето ви ще има също нужда да бъде успокоено и приласкано. И колко хубаво би било да отидете при него и споделите времето на ритуала за сън отново и отново. Замислете се, дори вие самите нямате ли ритуал за сън?

 

7. Следете детето да получава необходимата му за възрастта доза не само сън, но и игра.

8. Намалявайте и премахвате асоциациите за заспиване.

9. Следете за външните условия за сън, както и да отчитате моментното състояние на детето.

10. Последно отбелязано, но първо по значение – винаги да следвайте указанията за безопасен сън на детето.

 

Ние знаем, че родителството често е предизвикателно, изморително и недоспало, но в същото време е благословия, израстване и Любов.


Може на пръв поглед да изглеждат много препоръки, може да ви се струва, че изисква огромни усилия създаването на работещ режим на съня, но когато усетите как се сглобява пъзелът и слушате интуицията си, нещата стават лесни, предвидими и приятни.

 

А ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.


Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page