top of page

10 съвета как да се справите със ранно сутрешно ставане


причини за ранно сутрешно ставане, неспокоен сън, проблеми в режима на детето

В предходната статия говорихме за това кога говорим за ранно сутрешно събуждане и какви биха могли да са причините за него. Ако вече сте установили вашите, то тук ще откриете насоки как да се справите с тях.


1. Физически дискомфорт


При физически дискомфорт, основното е търпението. Изчакайте да пробие зъбчето или да оздравее детето.


2. Проблеми в режима на сън и будуване


Проверете дали детето ви спи достатъчно като:

✔ За 5 последователни денонощия, записвате в колко часа заспива и в колко часа се събужда. Откривате неговата индивидуална норма на сън и будуване.

✔ После проверете в таблицата ни с препоръчителни норми на сън и будуване къде се намират вашите часове, дали са към горна или долна препоръчителна норма.

✔ Ако часовете са към или под долната граница за възрастта, много е вероятно детето има недостиг на сън и трябва да се коригира режима.

 

Какво да направите при проблеми с режима на сън и будуване?


Ако интервалите на будуване са прекалено дълги, детето трупа преумора. Особено внимание обърнете на последния интервал, ако точно той е по-дълъг от препоръчителните за съответната възраст, ще причинява на детето неспокоен и накъсан сън, особено в ранните часове.

Препоръка:

✅Следете интервалите на будуване да са близки за възрастта на детето, като не забравяте, че има и индивидуална норма на сън и будуване.

✅Разпределяйте общото количество будуване като 1-вият интервал е най-кратък, после леко се увеличават и последният е най-дълъг.

Ако детето спи само кратки дремки, ще натрупва умора, която може също да е причина за ранно сутрешно ставане.


Важно: някои деца спят само кратки дневни дремки и това не се отразява на съня им.


Препоръка:

✅Когато е възможно, удължавайте дремките.

✅Ако не успявате, е необходимо да се провери защо това е така и има ли проблем със самите дневни дремки. Възможно е да се окаже, че това е индивидуална особеност на вашето дете.

✅Следете за признаци за отпадане на последната дрямка или намаляване на общия дневен сън. Така ще може да предприемете действия, с които да направите прехода по-лесен и за вас, и за детето.


Има и една специална ситуация, в която детето е готово да има по-малко дневен сън, последната драмка е отпаднала, но въпреки това се събужда сутрин рано. За да излезете от тази ситуация, за определен период, просто го слагайте да заспи по-рано за нощен сън. То вероятно все още има нужда от малко повечко дневен сън и така ще успеете да му помогнете да компенсира.


3. Външни условия на сън


✔ Затъмнете прозорците. С блекаут пердета или щори. Може и по лесен начин – с домакинско фолио и тиксо.

✔ Направете температурата в стаята за сън да е между 20-22 градуса, може и даже 19-20.

✔ Влажността да е между 40-60%

✔ Използвайте бял шум. Ако имате възможност, сложете леглото на детето в стая, която не е към шумна улица.


4. Регресия на съня


Регресия на съня се случва, когато детето ви внезапно започне да се отклонява от обичайните си модели на сън. Всяка промяна в навиците на съня му, може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Наблюдават се няколко основни регресии в съня: около 4-тия, в 6-тия, 8-мия, 12-тия, 15-тия, 18-тия месец, на 2 и на 3 години.


5. Детето се храни веднага след събуждане


Събужда се рано, защото знае, че веднага ще го нахраните. Да, може да се е създал навик, че веднага ще хапне след събуждане и това много му харесва. Това, заедно с причина 6, често ни затрудняват в преценката.

Когато детето е малко и не може да се изрази с думи, обичайно първата ни реакция, е да си помислим, че е гладно и затова се събужда. Веднага го храним, без да се замислим дали е време за това. Но много често не е време за хранене и сами се вкарваме в порочен кръг.


6. Детето е гладно


Преценете добре какъв е калорийния прием през деня и доколко наистина може да е гладно. Това обсъдете с педиатъра на детето или с консултант по кърмене, ако кърмите.

Ако установите, че детето не е гладно, а само има асоциация за заспиване, има как да се справите.


7. Вдигате го от леглото, веднага след като се е пробудило „То се разбуди и аз веднага го взех“


Познато ли ви е? Да, на всички ни се иска да поспим сутрин повечко, особено, ако сме имали тежка безсънна нощ. Но това взимане веднага на ръце не е добра тактика, защото:

✔ Детето може да се приспи самичко, но вие да му попречите.

✔ Ще му създадете асоциация за доприспиване


Опитайте се да се удържите и да не го вземете веднага от леглото, наблюдавайте го тихо и без да влизате в контакт с него (да, и очи в очи също не!)


8. Закъснял преход към по-малък брой дневни дремки


Време е последната дрямка за деня да отпадне и един от сигналите за това е именно ранното сутрешно събуждане.


9. Детето се нуждае от помощ, за да заспи отново


Приучавайте детето си да заспива самостоятелно като започнете да намалявате помощта, която му давате. Самостоятелно заспиване определено ви дава гаранции за добър сън на цялото семейство.


10. Учи се да ползва гърне


Преходът от памперс-пелена към ползване на гърне, нерядко е съпроводено от различни предизвикателства. Детето може и бързо да привикне към него, но все пак, докато процесът бъде напълно усвоен, вероятно ще имате и недобри дни.

 

Важно:

❗След 3-тия месец на вашето дете, не е желателно, то да става след 8 часа сутринта. Фиксирането на сутрешен час, е перфектното начало, след което да подредите интервалите за сън и дневните дремки, така че да имате добър режим и спокойно дете.

❗Всяка нова тактика тествайте между 3-5 дни, на детето му е нужно време, за да усвои новите навици.

❗Търпение! И с това ще се справите!コメント


bottom of page