top of page

Будуване на детето от 12 до 24 месеца, игри за спокоен сън

Актуализирано: 26.01.2023 г.

Препоръчителни интервали на будуване.

С какво да подпомагаме развитието на детето в периода?

Прочетете до края статията и ще откриете безплатни ресурси за сваляне.


В предходната статия ви разказахме за това, че често родителите ни питат за идеи какво да правят с децата в интервала на будуване, за да могат те да спят добре, но и в същото време тези игри да са им от полза.


На следващите две изображения можете да се запознаете с препоръчителните интервали на активно будуване според възрастта на детето.


Предложения за игри, стимулиращи фина и обща моторика, мислене, език и реч:


- скриване и откриване на предмети;

- сортиране на предмети по големина (малко/голямо);

- показване на части от тялото, като детето се провокира с въпрос: “Къде е нослето?”;

- стимулиране детето да използва глаголите “дай”, “ела”, “виж” и други;

- опознаване на рисуването с пастели;

- подаване и хващане на топка на топка;

- имитиране на звукоподражания на животни, автомобили и други;

- демонстриране на действия- например: “Покажи ми как пиеш вода.”


12-24 месеца са предизвикателен период в развитието на децата. Често именно в тази възраст те проговарят, започват ясно да изразяват мнение и желания. Затова и у родителите се зараждат всякакви въпрос.


Иска ли ви се понякога да изнесете контрола върху детето извън вас? Иска ли ви се понякога да му дадете само насоки и то да ги следва самичко? Би било чудесно, нали?


Ние сме ви подготвили точно такива помощници, които вместо вас ще водят детето и ще му дадат последователност в действията. От вас се иска само да следвате инструкциите и да си създадете вашите цветни, забавни, полезни и занимателни помощници. Оформете ги според вашия ритуал за сън, обяснете на детето какво да прави и се наслаждавайте. Е, разбира се, при по-малко дете вероятно ще е нужно повече подкрепа и търпение, но научат ли се, децата с желание и готовност се придържат към указанията на картинките.

Карти за ритуал преди сън - безплатен ресурс
.pdf
Download PDF • 21.79MB

Споменахме вече, че звукоподражанията са много важни за стимулиране на речта у малкото дете. Затова сме подготвили и карти с животни, които детето да опознава не само като наименования, а и да са придружени от следните въпроси: “Какво е това?, “Как прави?” и подобни.

Карти със звукоподражания - безплатен ресурс
.pdf
Download PDF • 258KB
 

Тази статия създадохме с партньорство с Диди Бантова. Тя е създател на @rabotilnitsa.za.dumi, част от нашите партньори. За нея боравенето с думи е призвание, тя е логопед, провежда артикулационна, говорна, езикова логопедична терапия, забавно учене чрез игра и още много други полезни дейности. Има и сайт, на който можете да откриете още много полезна информация.

 

Ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.


Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page