top of page

Бебеносене и сън - как да го направите очаквано добра комбинация

Актуализирано: 26.01.2023 г.

Интервю с прекрасната Христина Лисник, основател на Slingoteka.

“Четвърти триместър на бременността”, сигурни сме, че сте чували този израз. И в нашата практика виждаме, че тези първи три месеца след раждането на детето, са един даден от природата период, в който мама и бебе да се опознаят взаимно. А как най-добре може това да се случи - като има много нежност, любов, обгрижване и гушкане. Така от една страна ще дадете на детето си това време, в което то да осъзнае, че вече е отделно от вас, а и вие ще имате време да наблюдавате и така да изучавате това прелестно вързопче.


Какво означава бебеносене?


Бебеносене е носене на бебето в слинг, ергономична раница или друга подходяща носилка, която е в пряка близост до тялото на майката или друг възрастен. Бебеносенето наподобява носенето в утробата, което дава на бебето сигурност, комфорт, топлина и уют.

За бебетата е много важен контактът – физически и визуален. Носенето на бебето въздейства по позитивен начин върху развитието му, защото детето чувства топлината на мама, чува гласа й, усеща аромата й, чувства характерното полюшване, с което така добре се е чувствало в нейния корем. Така то е спокойно и може да се заеме с опознаване на себе си и света. Носенето стимулира нервната система именно чрез допир, обоняние, движение и дава повече възможности за изграждане на причинно-следствени връзки.


Какви ползи носи за бебето?


- Помага им да се справят по-добре със собствената си терморегулация;

- Дишането и сърдечният им ритъм стават по-стабилни;

- Наблюдава се по-добро развитие на опорно-двигателната система;

- Добро развитие претърпява и вестибуларният апарат;

- Успокояват се симптомите при рефлукс, тъй като бебето получава постоянен масаж на стомахчето;

- Правилното носене на бебето в слинг е чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави. Специфичната поза, в която се поставя бебето (като „жабче“) спомага за това. Даже при вече настъпили луксации е възможно носенето в слинг да е част от терапията за възстановяване на ставите.


Какви ползи носи за майката?


- Много, много важната полза - възможност за свободни ръце.

- Бързо откликване на нуждите на бебето си за кърмене. Благоприятно въздействие върху притока на кърма посредством отделянето на окситоцин.

- Бебеносенето дава и повече възможности за социален живот и почивка – жените, чиито бебета плачат рядко, имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот.

- Подпомага и грижата за по-големите деца в семейството, защото така може да сте и с бебето, и с по-голямото дете, или с партньора си.

- И не на последно място - улесненото придвижване, правейки достъпни местата, които иначе са непроходими за колички.


Какви са основните правила при бебеносенето?


- А те са задължителни, защото иначе ще отидете към недостатъците на бебеносенето:

- Детето да има свободни дихателни пътища;

- Винаги да е поставено в ергономична позиция;

- Комфорт при носене да има не само за бебето, но и за родителя;

Да се използват безопасни, здрави приспособления за носене.

 

С удоволствие взехме интервю от Христина Лисник, която е създател на „Слинготека“ или казано иначе – библиотека за ергономични носилки за бебета. Христина е омъжена и е майка на 2 прекрасни дъщери – Габриела и Марина.

Христина е професионалист по бебеносене от най-високо ниво, придобила необходимите знания и умения, като взема и последните 2 нива на обучение Ниво 3 – носене на недоносени бебета и на близнаци, и Ниво 4 – носене на деца със специални потребности и бебеносенето при родители със специални потребности. Вече от 6 години е консултант по бебеносене 4-то ниво и от около 9 години практикуваща бебеносене, разбира се, в началото със своите деца.

Освен това подкрепя привързаното родителство и споделя, че обожава бебеносенето. „Носих голямата си дъщеря, нося и малката от нейното раждане. Желанието да споделя тази любов с все повече и повече майки, породи и идеята за „Слинготека“, чието осъществяване бе моя сбъдната мечта.“

 

Хриси, първият най-важен въпрос е от каква възраст може да ползва слинг?


Христина: Слинговете са подходящи още от самото раждане.


Разкажи какви видове слингове съществуват?


Христина: Има различни видове - еластичен слинг шал, тъкан слинг и слинг с халки. Еластичните са оптимални до към 6-7кг на детето, което е около 3-4м. Тъканите слингове и слингове с халки стават и за по-големи деца.


Има ли значение материята, от която е направен слингът?


Христина: При тъканите слингове, през летните месеци, може да изберем материи, които държат по-хладно. Такива са лен, бамбук, коноп, коприна, вълна и прочие. Но за начинаещи най-лесно се работи с памучни.


Хриси, знаем, че при теб идват различни по височина и тегло, родители. Телосложението на майката има ли значение при избора на слинг? И ако се включва и таткото, а той е с доста по-различно телосложение, това ще има ли значение при избора?


Христина: Ако избраният слинг е еластичен, то там няма размери, съответно няма значение телосложението на носещия.

При тъканите слингове и слинговете с халки вече има размери, които се избират спрямо телосложението на носещия.

Пример: базов размер тъкан слинг е размер 6 /4,6м средно/. Подходящ е за родители с височина около 160-170см.

Ако родителите са по-ниски, вече може база - 1 /размер 5, 4,2м/, а ако са по-високи или по-едри /база+1, размер 7, 5.2м/. Това е за стандартно връзване.

И тук може да видите нагледно именно такова основно връзване в тъкан слинг шал, FWCC - Front Wrap Cross Carry.


При носене на хълбок или някои връзвания на гръб може да използваме къс слинг - размер 2 /2,6м/, 3 /3,2м/, 4 /3,6м/, докато при някои многопластови връзвания може и по-дълъг слинг.

Но за начинаещи и новородени препоръчвам носене отпред с основно връзване FWCC.

Друго много подходящо връзване с тъкан слинг за новородени бебета, както и за недоносени, е Kenguru Carry. Тук стандартно се използва размер 4.


Има ли случаи, в които не е препоръчително да се използва слинг?


Христина: Единствено при недоносени бебета не се препоръчва използването на еластичен слинг. В тези случай подходящи са само слингът с халки и тъкан слинг /Kenguru Carry/.

ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД, ЧЕ ПРИ НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА ВСИЧКО СЕ ОПРЕДЕЛЯ СЛЕД ПРОВЕДЕНА КОНСУЛТАЦИЯ, ЗАЩОТО ТАМ Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО!


Раждането на близнаци или второ дете с малка разлика от по-голямото, е сериозно предизвикателство за родителите. Как се случва бебеносене при близнаци или с породени деца?


Христина: При близнаците най-важно и основно правило е, че всяко бебе се носи в отделна носилка.

Носенето на две бебета в обща носилка е неправилно и реално застрашава здравето на детето. При малки новородени бебета, ако са родени на или близо до термин, може да носи в два слинга с халки или слинг с халки и къс слинг шал. И двете отпред, всяко леко в страни.

При по-големи вече бебета може едното отпред, едното на гръб. И съответно избраните носилки са съобразени с възрастта на детето.

Докога се използва слинг и от кога се преминава на анатомична раница?


Христина: Раниците са за бебета на възраст над 3,5-4-месечна възраст и ръст над 62см. За новородени бебета оптимални носилки са еластичен слинг шал, тъкан слинг шал и слинг с халки.

Знаем, че имаш два магазина вече, в единия основно се предлагат продукти, а в другия се провеждат консултации. Какво се случва по време на консултациите?


Христина: По време на консултациите първо обяснявам на младите родители принципите на правилното ергономично носене и ползите от него. Разказвам им за видовете носилки, за разликата между тях и им помагам в избора на такава, водейки се от възрастта и физическото състояние на детето. Стремя се да отговоря и на всички техни въпроси.

 

Много благодарим на Христина за отделеното време и конкретните отговори. Сигурни сме, че така помагаме на родителите да се чувстват по-спокойни, защото правилната информация е сила и предимство. Ние в Милувка за сън, подкрепяме меките, щадящи методи на родителство. Знаете, че работата ни при обучаване на родители как да приспиват децата си, се основава именно на такъв подход.

Ние не ви казваме, че бебеносенето е задължително, особено в първите три месеца, но в работата си виждаме колко е полезно и работещо. Както във всичко, така и тук, ползите са на база осъзнатост, информираност и разбира се, определяне на граници.

Ако оставите детето ви да заспива (и спи) само и единствено в слинг и особено в раница (когато детето вече е по-голямо и тежи), има голяма вероятност, да се превърне в асоциация за заспиване. Но не забравяйте, че това се отнася за всяка една помощ, която давате на вашето дете при заспиване! Затова за всяко действие от ваша страна е препоръчително да го правите обмислено и задължително спрямо вашият начин на родителство. А ако ползвате различни външни подкрепи, търсете правилната информация.

За бебеносене горещо препоръчваме да се обърнете именно към Христина Лисник.


bottom of page