top of page

Биберон-залъгалка - да я давам или не?


биберона залъгалка за или против,

За някой бебета, биберонът-залъгалка действа действа буквално като магия – засмукват го 2-3 пъти и тутакси заспиват. Докато други, изобщо не я искат и не се привързват към нея.


Ако държите да я ползвате, бъдете търпеливи:

- Бебето често има нужда от време, за да свикне с движението.

- Капнете няколко капки кърма или адаптирано мляко, така ще усети познат вкус и ще приеме бибата по-лесно.

- Пробвайте с различни по форма биби, за да откриете най-подходящата.


 

Може да ви звучи странно, но биберонът-залъгалката се препоръчва от Американската Педиатрична Асоциация с цел превенция на СВДС (Синдром на Внезапна Детска Смърт). Това се базира на проучвания и статистики и се обяснява с теория, че смученето на биберон може да помогне за отваряне на въздушно пространство около устата и носа на бебето, в случай, че се обърне по корем, което гарантира получаването на достатъчно кислород. От друга страна, има още едно преимущество - самото смучене не позволява детето да потъне в дълбоката фаза на сън, което също е превенция за СВДС.

 

Залъгалката:

✅е лесен начин бързо да успокоите бебето си, ако то е силно разстроено, например сте при лекар или се намирате на място, където не е уместно да сте много шумни.

✅може да бъде инструмент по пътя на самоуспокоение за по-лесното заспиване на бебето.

✅помага при проблеми с рефлукса.

✅замества силния сукателен рефлекс при някои бебета.

✅успокоява бебето, когато е болно или пробиват зъбки.

 

Но от друга стана, биберонът-залъгалка, създава проблеми като:

❌Бебето може да се привърже към нея твърде силно.

❌Ако всеки път я пъхате в устата на бебето е възможно да пренебрегнете истинските причини за плача на бебето (болка, неудобна пелена… дискомфорт, дори глад или жажда).

❌В по-редки случаи е възможно да се стигне до развитие на отит.

 

При правилна експлоатация на биберона-залъгалка, може и да не стигате до тези негативи.


Затова следвайте следните препоръки:

✅Механизмът за сукане при кърмене е различен от този, използван за сучене на биберон. Затова дайте биберона-залъгалка след като се уверите, че бебето ви е овладяло кърменето, а това се случва обикновено около 3-тата или 4-тата седмица, а при някои - чак след 6-тата.

✅Ако бързо изградите навик у вас и у бебето, да му давате залъгалка при всеки звук, който то издаде, може да сбъркате признаците на глад с нуждата просто от успокоение.

 

Не забравяйте, че при новородено и малко бебе, храненето е с приоритет пред съня!

 

✅Ако детето ви се храни от бутилка, може и веднага да предложите залъгалка.

✅Опитайте да си дадете време, за да разберете защо плаче бебето. Особено при родители с първо дете, това не е лесно, но все пак това ще е само от полза за всички.Така ще култивирате в себе си умението да овладявате инстинктивната си намеса в поведението на бебето. То може просто да издава звуци, да се намества, само да търси начин да се самоуспокои, даже и да заспи.

 

Не забравяйте, че малкото бебе не е тихо, то е шумно, особено по време на сън!

 

✔ Денем, давайте бибата само преди сън и избягвайте да му я предлагате при всяко неразположение или промрънкване.

✔ Започнете да учите бебето си да си я намира самичко. Под формата на игра, през деня, вместо да му я давате директно в устата, го слагайте в ръчичката му и после го направлявайте, за да я захапе.

✔ Под формата на игра, разпръснете няколко биби на леглото му, хванете с вашата ръка неговата и с потупващи движения, имитирайте търсене и накрая стигнете до залъгалката.

✔ На следващ етап, го насърчавайте да я хване самичко и му придвижете ръчичката към устата да стигне до устата му. В началото, докато координира движенията си, често ще може да я хваща, придвижва, но няма да си уцелва устата и това ще го дразни.

 

Как да отучим детето от залъгалката?


Това е много чест проблем, с който родителите се сблъскват. Стоматолозите често са на различно мнение кога трябва да се премахне, но колкото по-рано го направите, толкова по-добре ще е не само за захапката, но и ще премахнете нежелана асоциация за сън.


✔ При по-малките бебета работи методът на постепенното вадене от устата и връщане при нужда. След като бебето заспи, започнете с леки въртеливи движения, да я изваждате, като леко с пръст докосвате върха на носа му. Ако се разбуди, върнете я. След видимо успокояване, отново я извадете.

✔ На следващ етап, започвайте да вадите бибата преди да е заспало окончателно.

✔ При по-големи бебета, премахването на залъгалката, изисква подготовка, която включва четене на приказки по темата, задаване на дата, след която вече няма да я има бибата и заедно следете на календара дните… Има различни идеи, подготовката е по-дълга...

✔ Оставете бибата да се ползва само за дневен сън, да седи само в леглото и да не се смуче по време на игра. Междувременно въведете преходен обект – някакъв вид безопасна играчка за сън.

✔ Премахването става в ден, след който вече изобщо не я показвате. Преровете всички шкафчета, чанти, количка, сушилника за прибори, даже и в кашона с играчки проверете, и ги премахнете отвсякъде.

✔ Върнете ли я, обърквате детето и последващото махане, най-вероятно ще е още по-трудно. Да, някои деца го приемат тежко и много плачат, за други не е толкова драматично.

✔ За махане на бибата, изберете период, в който не се планират големи промени, пътувания или гости. Нека режимът на сън и будуване, бъде оптимално точен за детето.

✔ Не казвайте, че ще я подарите на бебе, може да е кученце или котенце, но на друго дете, не се приема добре.

✔ Всички тези препоръки ще ви помогнат по-лесно да преминете през процеса, важното е да сте последователни, твърди и любящи.

Comments


bottom of page