top of page

Детето си смуче пръстчетата. Да се притеснявам ли?

Актуализирано: 26.06


Лапането на пръстчета обикновено се смята за съвсем нормално поведение у децата, особено в ранните им години, когато те все още се развиват. Обичайно, именно слагането на ръчичка в устата е едно от най-първите открития за тялото им и света около тях. Често е признак за глад или дразнене от пробиване на зъбче. В тази статия, обаче, не говорим за това.


Този навик може да бъде начин за изразяване на комфорт и сигурност, като същевременно пък се провокира при стрес или тревожност. Въпреки че в много случаи лапането на пръстчета не представлява никакъв сериозен проблем, има ситуации, в които (особено при порастване на детето), този навик може да създаде предизвикателства:


Ортодонтски проблеми. Продължителното лапане на пръстчета след определена възраст може да доведе до проблеми със зъбите и челюстта. Този навик може да влияе на правилното им развитие и да предизвика ортодонтски проблеми, като например отклонения в позицията на зъбите.


Проблеми с оралната фаза на развитие. Лапането на пръстчета може да бъде свързано с оралната фаза на развитие, която, ако не е била успешно преодоляна, може да доведе до проблеми с храненето, говоренето и други аспекти на развитието.


Развитие на органите на говорене. Ако детето продължава този навик дълго, това може да влияе на правилното развитие на мускулатурата на лицето и устата, което пък може да се отрази на развитието на говоренето.


Проблеми с кожа или лигавици. Ако лапането на пръстчета е интензивно, то може да предизвика проблеми с кожата, особено около ноктите. Пръстчето или пръстчетата могат да се възпалят или деформират от непрекъснатия натиск. Освен това, може да доведе до раздразнена кожа около устата, да причини ранички или афти в устната кухина.


Социални проблеми. Ако слагането в устата на пръстчета продължава в по-късни години, то може да доведе до социални проблеми, тъй като детето може да се почувства изолирано или да бъде обект на подигравки от страна на връстниците си.


Ограничаване на развитието. Ако детето продължава активно да лапа пръстчета, това може да влияе на развитието му, особено ако този навик става форма на избягване на нови умения, запознанства и/или предизвикателства.


Проблеми със съня. Ако детето смуче пръстчета по време на сън, това може да създаде проблеми със заспиването и качеството на съня. Понякога рязкото вадене на пръстче предизвиква много силен звук и детето може да се стресне по време на приспиване или по време на самия сън.


Ограничаване на социалните взаимодействия. Ако детето се срамува или се страхува да прояви този навик навън, а не може самостоятелно да се възпре да го прави, това може да ограничи социалните му взаимодействия и контакти.


 

Важно е да подчертаем, че въпреки тези потенциални проблеми, голяма част от тях са свързани само с интензивността и продължителността на навика. В повечето случаи, лапането на пръстчета е нормален етап от развитието на детето, отшумява и обикновено не представлява проблем, освен ако не влияе негативно на здравето или социалните взаимодействия на детето. 


 


Слагането в устата на пръстчета на ръцете се свързва често със стрес, тревожност и сигурност. В повечето случаи този навик се формира още в ранното детство, но може да продължи и до по-късни години. Въпреки че това е често срещано поведение у децата, при порастване и все още продължително смучене на пръстчета, могат да се появят психологични проблеми или съпътстващи усложнения. Някои от тях включват:


Тревожност и стрес. Може да бъде начин за справяне със стрес и тревожност. Дете, което се чувства несигурно или преживява емоционално напрежение, често използва този навик като форма на утеха.


Проблеми със самоуважението. Ако детето е обект на подигравки или критика поради този навик, това може да доведе до проблеми със самоуважението. Детето може да се чувства неудобно, засрамено или страхуващо се от света.


Съпротива към промяна. Ако стане силен навик, детето може да прояви съпротива към промяна и отучване от този навик, което пък може да доведе до фрустрация и проблеми в отношенията с околните.


Индивидуалност. Важно е да се отбележи, че лапането на пръстчета може да бъде израз на индивидуални различия в развитието на детето. Някои деца могат да имат този навик за съвсем кратко време, докато други могат да го поддържат по-продължително.


За справяне с тези проблеми е важно родителите да осигурят подкрепа и, ако е необходимо, не се колебайте и потърсете помощ от педиатър, ортодонт или специалист в областта на детската психология. Във всички случаи, смученето на пръст или пръстчета, може да ви бъде мъничка сигнална лампа и да наблюдавате внимателно за какво става въпрос при вашето дете - за нормало развитие или дали така не прикрива някаква тревожност.


 

Отучването на дете да си лапа пръстче може да бъде предизвикателство, но с правилния подход и търпение ще е успешно. Важно е да се помни, че този навик често е свързан с чувството на комфорт и сигурност, затова трябва да бъде заменен с алтернативни стратегии за успокояване. Ето няколко стъпки, които могат да помогнат:


1. Разберете причините. Първата стъпка е да разберете защо детето си лапа пръста. Може би това е неговия начин за успокоение или справяне със стрес. Когато разберете причините зад навика, ще бъде по-лесно да намерите подходящо решение.


2. Предложете алтернативи. Това може да бъде използването на играчка, обичайното меко плюшено животно, нова игра или голяма прегръдка от вас. Поощрявайте го да използва тези алтернативи, когато усети нужда от успокоение.


3. Поощрявайте положителното поведение. Когато забележите, че детето не си лапа пръста - похвалете го, като му кажете, че новия начин на успокояване много ви харесва. Положителното подсилване е ключово за промяна на навика. Покажете му, че сте доволни от новите му начини за успокояване.


4. Обсъдете темата с детето. Ако е на възраст, на която може да обсъдите темата, попитайте го какво би могло да му помогне да се чувства по-добре. Споделете му, че сте там, за да го подкрепите и му предложете вашата помощ.


5. Бъдете търпеливи. Процесът на отучване може да отнеме време. Бъдете наистина търпеливи и подкрепяйте детето през този период. Ако видите връщане към стария навик, не се обезкуражавайте и продължавайте да прилагате и нови неща.


6. Създайте консистентна среда. Важно е да поддържате консистентна среда у дома. Всички, които се грижите за детето, трябва да следвате едни и същи правила и подходи, за да бъде процесът по-ефективен, детето да не се обърква от различни методи и най-вече да чувства, че вие го разбирате.


 


Да, отучването на детето от лапането на пръстче може да изисква време и по-голяма ангажираност от страна на родителите. Важно е да бъдете постоянни, последователни в прилагането на избраните стратегии и да му предоставите необходимата подкрепа и разбиране. Всяко усилие си заслужава!


Comments


bottom of page