top of page

Какво са меки методи на работа за самостоятелно заспиване?

Актуализирано: 25.01.2023 г.



Избрахме да работим с меки методи, защото:

- при тях бебето е подкрепено и родителите са до него;

- за промяната родители, извършват предварителна подготовка;

- са много близките до манталитета и темперамента на българската жена;

- са близки и на нас като майки.


Какво означават меки методи?

Това е работа чрез плавна промяна, за това има леко по-дълъг подготвителен период (7-10 дни), за да може детето, а и родителите, да приемат с лекота промените. Така има и по-малко сълзи и от детето, и от родителите.

Ние не можем да кажем дали ще има плач. Има деца, които лесно приемат новото, но има и вероятност да плачат, това са т.нар. "неизбежни сълзи". Този плач е от неразбиране и несъгласие на детето с промяната на начина на приспиване. То е мъничко, не говори, но и да може вече да говори, първата реакция винаги е плач. Това е единственият им познат (за сега) начин на общуване.

При този метод родителят е до детето, не го е оставил самичко да плаче, но му дава пространство да изрази чувствата си, като любящо му помага да премине през този процес. Детето плаче, защото си иска това, с което е свикнало.


Как протича консултация за приучаване към самостоятелно заспиване на вашето дете?

Изпращаме ви, като споделени файлове, две таблици:

1. Анкета с подробни въпроси, свързани със съня и развитието на детето.

2. Дневник, в който за 5 последователни дни да вписвате часове на събуждане и заспиване.


На база всичко това, непосредствено преди часа на консултацията, ние ги анализираме, изчисляваме индивидуалната норма на сън. По време на срещата ни задаваме доуточняващи въпроси и обсъждаме всичко заедно.


Правим консултацията умишлено разделена на 2 части, за да не ви дадем наведнъж прекалено много информация. Това е излишно натоварващо и няма смисъл, защото имате достатъчно работа в подготвителния период.

· I-ва консултация - След нея получавате писмен план за работа по време на подготвителния период.


В него се работи по:

1. Моментното състояние

Коментираме скокове в растежа и придобиване на нови умения.

2. Условия на сън

*Температура *Влажност *Облекло *Светлина *Шумове

3. Промяна на режима:

А. Сутрешното ставане - фиксиране на часа на как се прави това и кога има нужда

Б. Следят се интервалите на будуване като времетраене и качествено провеждане на активното и спокойното бодърстване.

В. Коригиране на дневните дремки

Г. Ритуалът за сън

4. Асоциации за сън - намаляване и премахване на нежеланите асоциации.

Този подготвителен период варира от 7 до 10 дни. Тогава правим втората консултация, на която се обсъжда методите за самостоятелно приспиване.

Знаем, че родителите често сте изморени, изнервени, но е добре да имате реалистични очаквания към промените. Ако сте стигнали до нас за помощ, значи, че това което правите в момента по съня на детето, не работи. Нужна ви е промяна. Искате промяна.


· II-ра консултация - Приучаване към самостоятелно приспиване. Получавате подробен писмен план за работата по самостоятелно заспиване.

Важно е с вас да изградим добра връзка и да ни се доверите, редовно да ни давате обратна връзка и да обсъждаме всичко и ако се налага своевременно да правим промени.

Всяка от тези стъпки има нюанси и детайли, характерни само за вашето дете. Затова ние сме до вас, да обсъждаме, променяме, да тестваме различни техники.

 

Създадохме за вас и онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page