top of page

Манипулация ли е плачът на бебето?Плачът на бебето обикновено служи като начин за комуникация и изразяване на неговите нужди, тъй като то все още не използва думи. В ранните години от живота на бебето, плачът е основен начин да предупреждава възрастните, че нещо не е наред или че има нужда от внимание и грижи.


Въпреки това, много често се обсъжда дали бебетата могат да използват плача като форма на манипулация. Научни изследвания показват, че това е твърде малко вероятно в ранните етапи на детството. Плачът при бебето обикновено е физиологичен отговор и реакция към техните физически или емоционални нужди.


До определена степен, децата по-късно в развитието си, могат да научат, че плачът им предизвиква внимание и грижи от страна на родителите. Това обаче не е манипулация в класическия смисъл на този термин. Вместо това, това е начин, по който детето учи за взаимодействие с околната среда и как да общува с хората около себе си.


Плачът на бебето е един от основните начини, по които те комуникират. Въпреки че не можем директно да "прочетем" съобщението, което бебето изпраща с плача със сигурностност, има някои общи интерпретации, които родителите обикновено правят. Важно е да се отбележи, че тези индикации не са универсални, и всеки бебе е уникално. Въпреки това, ето няколко общи причини, поради които бебета плачат и как родителите обикновено ги тълкуват.


◼Глад

 Плачът, който е по-ритмичен и умерено силен, може да бъде знак за глад. Бебето използва този начин на комуникация, за да предупреди за нуждата от хранене. Тук една скоба – обикновено ние, родителите, реагираме на всеки плач, че е признак на глад, но не е точно така. При плач, първо проверете преди колко време се е хранило детето, преди да му предложите гърда или шише с мляко.


◼Умора

Ако бебето плаче безутешно, без да се успокоява от обичайните действия от ваша страна, това може да бъде признак за умора. Някои бебета се преуморяват лесно и им е нужно време за почивка. Затова е важно да следите дължината на времето на будуване, подходящо за възрастта на бебето ви и да се стараете да не го надвишавате. 


◼Къпане/преобуване

Плачът след къпане или при смяна на пелени може да бъде свързан със студова стимулация. В този случай, бебето може да не се чувства комфортно поради усещане за студ.


◼Неудовлетворени нужди

Бебето може да плаче, за да изрази нуждите си от смяна на пелени, удовлетворяване на физиологични потребности или иска гушкане.


◼Болка или неудобство

Плачът поради болка или неудобство може да бъде по-интензивен и да се съпровожда от други сигнали като скърцане на зъби, да си дърпа ушичките и други физически индикации. Понякога даже неизрязан етикет, дреха от синтетична материя или подгъната неправилно пелена, може да накара бебето да плаче силно.


◼Нужда от внимание

Някои бебета плачат, за да привлекат вниманието на родителите. Това може да бъде проява на желание за обич, грижа, близост. Просто иска нежна прегръдка.


◼Страх или тревожност

Бебето може да плаче, когато чувства страх или тревожност. Това може да се случи, например, ако бебето се чувства изоставено, светлината е прекалено силна или е прекалено шумно, около него има непознати хора или ако околната среда му е непозната.


◼Трудности със съня

Плачът по време на сън може да бъде индикация за трудности със заспиването или като цяло с режима на сън и будуване. В доста по-късна възраст може да плаче от кошмари или нощни терори.


◼Болест

Плачът може да бъде предвестник на заболяване. Ако плачът се съчетава и със симптоми като температура, отпуснатост, неспокойство и други, може да е необходима консултация с педиатър.


Има ли още причини? Ето още една статия от нас.


Важно е родителите да бъдат чувствителни и отзивчиви към потребностите на бебето, докато същевременно учат да различават видовете плач и сигнали, които детето им изпраща. Ако, като родители все пак се притеснявате, че плачът на бебето става форма на манипулация, консултацията с педиатър или детски психолог може да ви предостави допълнителна подкрепа и разяснение.


Comments


bottom of page