top of page

Преход към лятно часово време и режима на дететоПреход към лятно часово време и режима на детето

И отново сменяме часа и започва лятното часово време.

И отново идват въпроса – ще се промени ли сънят на детето?

Както във всяка ситуация, така и в тази, имате избор.


 


◼Вариант 1

Не променяте нищо


Ако в момента, детето ви става рано, а ви се иска да се събужда малко по-късно, то няма нужда да правите никаква предварителна подготовка.

!Тук бъдете внимателни! Ако детето ви е започнало внезапно да се събужда в по-ранен час от обичайния досега или става даже преди 6 часа, то това няма да се коригира от само себе си. Такива случаи налагат сериозна и последователна работа по промяна на цялостния режим на детето.


 


◼Вариант 2

Постепенно измествате режима


◾За бебета до около 18 месеца

Започнете постепенно, ден след ден, да будите детето с 10-15 мин. по-рано. В същото време, изместете и целия режим , това включва всички дневни дремки и часа за вечерното заспиване с 10-15 мин. В повечето случаи, една седмица ще ви е напълно достатъчна, за да изместите режима. 

Ако обаче, вашето бебе е по-малко и силно чувствително към промени, можете да го направите с  по-бавно темпо като го будите само с по 5 минути всеки ден за 10 дни.

!Бъдете внимателни! Не е добре рязко да измествате целия режим, като направо сложите детето да спи с 1 час по-рано. Винаги да е с 5-10-15-20 минути, според възрастта на детето и неговата чувствителност на подобни промени. Циркадният ритъм на детето няма да може така рязко да се смени и това много вероятно ще доведе до продължително и трудно приспиване. 


◾За деца на ясла и детска градина

Това е работещ вариант за деца, които вече са на ясла или детска градина. За тях тази подготовка е важна, за да не се окажат, че спят с 1 час по-малко, защото така бързо ще натрупат недоспиване и преумора.

В този вариант, целим да има плавно напасване с новото време и запазване на настоящия час на ставане, особено, ако се е утвърдил като много подходящ.

Повечето деца на тази възраст даже ще се справят и с по-голяма промяна - от 20-30 минути на всеки няколко дни.


 


Вариант 3

Промяна на режима след смяната на времето


Не се тревожете, ако сте пропуснали да подготвите детето преди смяната на часа. Започнете да измествате часа на събуждането в рамките на 4-7 дни след смяната на времето, като отново будите детето с по 10-15 мин. всеки ден (или малко повече при по-големи деца и според реакциите на детето). Съобразете се с възрастта на детето и това доколко чувствително на промени е. Прочетете още във Вариант 2.


 


Още съвети:


◾Разбира се, с удължаване на светлата част на деня е добре да се уверите, че стаята, където детето спи, е уютна и комфортна. Използвайте тъмни завеси или щори, за да намалите влиянието на светлината от слънцето през ранните утринни часове. Това ще помогне на детето да остане спокойно и да си продължи съня без прекъсвания.

◾Правете нежно, но стриктно ритуала преди сън. Той, с неговата придвидимост и последователни действия, ще помогнат на детето да се успокои и да се подготви за сън.

◾Имайте предвид, че при деца, които все още не са преминали на 2 дневни дремки, не може да говорим за строго определени часове на сън и будуване. Нашата препоръка е след 4-тия месец да фиксирате само сутрешния час на ставане и от него да изградите дневния ритъм. Освен това, в първата година на детето, промените по режима стават бързо и е възможно, дори след няколко дни, всичко да е различно. 

◾Ако продължавате да се сблъсквате със затруднения в установяването на новия режим на сън, е важно да бъдете търпеливи и методични в прилагането на съветите. Възможно е да отнеме няколко дни или седмици, преди детето да се адаптира напълно към новия график, и това е напълно нормално.

◾Също така, важно е да бъдете внимателни към сигналите, които детето ви ви дава. Ако забележите, че детето ви е прекалено раздразнително или изморено, може да е необходимо да промените още нещо в неговия режим на сън и будуване, за да избегнете натрупването на преумора.

◾ Винаги започвайте промени по режима със суринта, не с вечерния час на лягане.


 

Практиката ни показва, че дългите подготовки за смяна на режима носят повече напрежение в семейството. Ако прецените, че има нужда от такава - опитът ни сочи, че оптимална е такава от едва няколко дни преди промяната на часа.


Не забравяйте да мислите и за себе си. Промените в съня на детето могат да бъдат изтощителни за вас, затова е важно да се грижите и за своето собствено здраве и сън.Comments


bottom of page