top of page

Регресия на съня в 15-тия месец - защо, кога и как да се справя с нея?

Какво представляват регресиите на съня? Кога се случват? Как да помогнем на детето?


регресия на съня на детето, 15 месечно дете, неспокоен сън на детето

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

Oще за същността на регресиите може да прочетете в първата ни статя тук.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Повишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки

◼ Ранно сутрешно събуждане

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на детето да се интегрират в него. След като това стане, то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.

 

Какви са причините за регресия на съня в 15-ия месец?


Растежен скок. От раждането до 1.5 г. децата минават през десет скока в растежа, които оказват значително влияние върху съня.

Независимост, при това все по-проявяваща се. Иска да облече самичко якето си, дърпа рязко играчка или бързо грабва лъжицата си, преди вие да му я подадете. Познато ли ви е?

Да, осъзнаването, че може да прави тези неща, го карат все повече да ви демонстрира умения, но те му влияят емоционално и се отразяват негативно на съня.

Тревожност при раздяла с родител. Тази прилепчива фаза обикновено достига своя връх между 9 и 18 месечна възраст. Не спирайте да го предупреждавате, че излизате от стаята, както и че ще се върнете.

◼ Ходи, даже тича. Да, тези силни физически умения го карат да ги тества и да ги тества и да ги тества… и това, че е нощ на него не му пречи. Знаете какво да правите – давайте му възможности и го насърчавайте да го прави след сън.

◼ Още думи, още повече сладки думички.

Болест или никнене на зъби.

Страх от тъмното. На тази възраст се развива все по-голямо въображение, което може да доведе до кошмари или притеснение. Визуалните стимули стават все по-ярки. Макар и да не е доказано, че вече изпитват страх или сънуват кошмари, тъй като все още не могат да го обяснят с думи, се предполага, че вече се случва.

Пропусната дрямка. Много деца на тази възраст преминават от две дремки към една. Това често не е бърз процес, може да се редуват дни с две и с една дрямка. Това означава, че трябва да сте внимателни да не надвишите времето за будуване и така детето да се преумори.

 

Как да помогнете на детето си по време на тази регресия?


✔ Внимателно следете да разделяте интервала на будуване на две части -⅔-ти активна част и ⅓-та спокойна.

✔ А ако детето ви е силно емоционално и подвижно, може да намалите малко активното време за сметка на спокойното.

✔ Ако често се буди нощем, а вие го оставяте денем да спи много дълги дреми, за да си навакса, рискувате да влезете в омагьосан кръг. Не го правете, а балансирайте със следващата дрямка.

✔ Не пропускайте да правите ритуал за сън. Възможно е вече да има нужда да го разширите и промените, защото бебето ви вече е пораснало и може да има нужда от промяна. Придвидимите и последователни действия ще успокояват детето, а и вас също.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време.


Не забравяйте – добавяйте или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна.


Нощна лампа. Малка, дискретна, да не му свети в очите или оставете светлина в коридора, това може да облекчи страха от тъмнината. Иначе сънят трябва да бъде на тъмно след като мине този период.

Играчка за сън. Ако няма все още такава, тествайте различни. Така ще може да му пренасочвате вниманието, когато се размърда или нервничи в леглото. Едно успокояващо, казано с приглушен глас: „Гали мечо, гали мечо. Тихо, мечо спи“, може да свърши чудеса. Може даже и да не е играчка, може да е кърпичка, мъничка възглавничка, но задължително да е безопасна.

✔ Знаем, че е клише и е дразнещо, но наистина почивайте, докато бебето спи.

Искайте помощ от таткото, близки, приятели, може да си наемете за няколко седмици или даже дни и човек, който да ви помага.

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създадали добър режим, не се тревожете. След свършването на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.

Спокойно, и тази ще отмине!

Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!
Comments


bottom of page