top of page

Регресия на съня в 8-мия месец - защо, кога и как да се справя с нея?

Актуализирано: 16.01


Регресия на съня на бебето, 8 месечно бебе

Регресия на съня в 8-мия месец обикновено се проявява на възраст между 8 и 10 месеца.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Повишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки


Тя се характеризира с внезапна (но нормална!) промяна в установената рутина на сън и будуване на бебето, наблюдават се все повече проблеми със съня, със заспиването и по-чести събуждания през нощта.


Няма да чуете нещо ново като ви кажем, че регресията на съня в този момент е свързана с бързия растеж и развитието на мозъка на малкото дете, заедно с основните физически умения, които то усвоява.


Също така, вече знаете, че това ще премине, защото е само определен период!


✔ На възраст от 8 до 10 месеца бебето може да е на прага на някои вълнуващи нови етапи, като пълзене, изправяне по мебели, говорене или дори по-сериозни опити да направи няколко крачки. (Не се тревожете, ако на тази възраст, не прави опити да ходи. Някои започват по-късно и това също е нормално.)

✔ Тази регресия на съня има и силен емоционален компонент, поради т.нар. сепарационна тревожност, която в тази възраст се засилва.

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на бебето да се интегрират в него. След като това стане, то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.

 

Причини за регресия в 8-мия месец:


◼ Растежен скок. От раждането до 1.5 г. децата минават през десет скока в растежа, които оказват значително влияние върху съня.

◼ Физическите умения се подобряват с всеки изминал ден и то все повече ги практикува: пълзене, лазене, дърпане, изправяне по мебели.

◼ Вероятно вече сте забелязали - бебето обича да ги практикува нощем.

◼ До тази възраст повечето бебета бърборят бурно и може дори да чуете „мама“ или „тате“ или други ранни бебешки разговори. Вълнуващо е, да, но се опитайте да игнорирате този "говор" по време на разбуждането, имате голям шанс, бебето да заспи отново.

◼ Тревожност от раздяла. Бебето обикновено започва да изпитва безпокойство от раздяла, когато родител или лицето, което се грижи за него, само излезе от стаята.

◼ Може да изпита безпокойство даже от раздяла преди лягане, когато го сложите в неговото креватче и излезете от стаята.

 

Как да помогнете на бебето да премине през регресията на 8-мия месец?


◼ Винаги, когато излизате от стаята или само да се преместите в част от нея, в която то не ви вижда, му казвайте ще ще го направите.

◼ Практикувайте играта „Туту-бау“, като скривате с шепи ръцете си и после с усмивка ги отмествате. Излизайте от стаята и демонстративно се връщайте веднага.

◼ Поддържайте препоръчителните интервали на сън и будуване.

◼ Внимателно следете да разделяте интервала на будуване на две части -⅔-ти активна част и ⅓-та спокойна.

◼ А ако детето ви е силно емоционално и подвижно, може да намалите малко активното време за сметка на спокойното.

◼ Акодетето често се буди нощем, а вие го оставяте денем да спи много дълги дреми, за да си навакса, рискувате да влезете в омагьосан кръг. Не го правете, а балансирайте със следващата дрямка.

◼ Играчка за сън. Ако няма все още такава, тествайте различни. Така ще може да му пренасочвате вниманието, когато се размърда или нервничи в леглото. Може даже и да не е играчка, може да е кърпичка, мъничка възглавничка, но задължително да е безопасна.

◼ Не пропускайте да правите ритуал за сън. Възможно е вече да има нужда да го разширите и промените, защото бебето ви вече е пораснало и може да има нужда от промяна. Придвидимите и последователни действия ще успокояват бебето, а и вас също.

 

Не забравяйте – добавяйте или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна.


◼ Гушкайте го повече, показвайте му се бързо, ако заплаче, а сте забравили да му кажете, че излизате от стаята. Не се тревожете, хора сме, забравяме от умора и това е нормално!

◼ Бъдете търпеливи и тази регресия ще мине!

◼ Не, детето ви не се е разлигавило, защото иска да е залепено за вас, това е вследствие на сепарационната тревожност.

◼ Бъдете внимателни обаче да не въведете нови асоциации за успокояване, приспиване и доприспиване в желанието си да го успокоите веднага. Секунди плач няма да му навредят, бъдете сигурни.

◼ Приучавайте детето да заспива с все по-малко помощ от ваша страна.

◼ Знаем, че е клише и е дразнещо, но наистина почивайте, докато бебето спи.

◼ Искайте помощ от таткото, близки, приятели, може да си наемете за няколко седмици или даже дни и човек, който да ви помага.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време.

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създадали добър режим, не се тревожете. След свършването на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!


Comments


bottom of page