top of page

Ролята на таткото в приспиването или как може да имате истинска помощ, ако му се доверите


Работата с нас като консултанти по детски сън, включва събирането на много информация от родителите чрез Анкета за съня. Тя е с разнообразни въпроси, за да може по време на същинската консултация, да преминем към практическите съвети.

Винаги питаме за бащата на детето, но не от нездраво любопитство, напротив! За нас бащата е равноправен член на семейството и ролята му е много важна, не само за семейството, но и за още по-успешната ни съвместна работа.

Наскоро, обаче, една изтощена и тревожна майка ни попита: “Защо пък питате за баща, че той какво общо има със съня на детето?“ Това ни провокира да напишем тази статия, за бащата и неговата важност за съня на детето.


Всяка родила жена е преминала през огромна палитра емоции, чувства, тревоги и объркване. Вече сте вкъщи, в ръцете ви е целият свят, въплътен в мъничко телце със съвършенни пропорции и прелестно носле - вашето бебе. Малките му устенца помръдват, предвкусвайки топло мляко или нашепвайки си нещо насън… гледате го в захлас иии изведнъж някакъв остър звук разцепва въздуха и оо, боже, това от моето бебе ли идва?!

Мда, от него идва и розовия балон рязко се пуква.

То иска да го храните, да го гушкате, да го носите близо до сърцето, да го успокоявате, да го целувате, да го къпете, да му сменяте пелени до несвяст, защото то много бързо ги пълни, да го приспивате…

Имате усещането, че сте във въртележка и донякъде е така. В същото време и вие имате нужди, огладнявате, искате да се изкъпете и преоблечете, искате и вас някой да ви гушне, целуне и да ви каже, че всичко ще бъде наред.

А защо го правим сами? Защото сме приели идеята, че основно ние се грижим за бебето, че това е „работа“ само на мама. При някои майки има и друг проблем, те вярват, че само те и единствено те, могат да се грижат за бебето.

А при други настъпва следродилна депресия…

Огледайте се и ще видите, че не сте сами. Таткото е до вас.

Да, често той не знае как да ви помогне, но и вие също не знаете всичко във всеки момент. Често той мисли, че ще „счупи“ бебето или че ще го изпусне, тревожи се, че не го държи правилно и какво ли още не. Поради това може даже и да не ви предлага помощ, защото самият той се страхува.

Просто му кажете и покажете!

Много вероятно сте посещавали на живо или гледали онлайн различни училища за бременни, но и да не сте - информация има.


Препоръчваме ви източникът на информация да бъде достоверен, по възможност медицински, а не съвети от други родили жени.

Никога не се сравнявайте с други, вие сте уникални и неповторими!


Вероятно сте чували, че първите три месеца след раждането се наричат IV-ти триместър на бременността. Нашата практика го доказва и наблюдаваме как бебето иска и има нужда да е буквално залепено за вас. Ако не е залепено, е неспокойно и плаче.

Сега си представете как таткото го носи и приспива, а вие… вие правите, каквото си искате в този момент. Приятно е, нали?

Какво е нужно, за да успокоите едно бебе? Понякога е нужно само да го вземете на ръце и тихичко, почти като песен, да му говорите. Бебешкият плач спира. Сега започвате ли да виждате все повече таткото в този процес?

 

Във Франция е проведен експеримент, който доказва, че татковците могат да реагират достатъчно адекватно на плача на бебето. Резултатът от него гласи, че:

- Баща, който прекарва 4 и повече часа със своето дете, разпознава от какво е провокиран плача, в близо 98% от случаите!

- Баща, който прекарва по-малко от 4 часа със своето дете, го разпознава в близо 75% от случаите!

Това е впечатляващо! Да, ще кажете, че това е придобит, а не вроден опит, но кой ти гледа как са се научили. Важното е, че могат да го правят и го правят много добре.

 

Ето няколко практични съвета от нас:

- Не подценявайте чувствата на таткото!

- Кажете му точно и ясно какво искате и как да ви помогне!

- Доверете му се и му позволете да участва във всички процеси!

- Направете заедно ритуал за сън!

- Не забравяйте, че преди да родите, сте били само вие двамата!

 

Въпреки, че в съвременния свят татковците имат на разположение книги, форуми, училища за родители, те все пак не са съвсем подготвени за бащинството. То несъмнено предизвиква у тях един нов вид стрес, дори и да е свързан само със загуба на лична свобода и лично пространство.

За мъжа отговорността и стремежът за обезпечаване на семейството е на първо място и това е така, защото в периода след раждането, издръжката зависи до голяма степен от него. Сега въпроси като: „Ще се справим ли финансово?”, „Ще ми стигне ли заплатата?”, „Как да посрещнем увеличените разходи?”, предизвикват вълни на стрес. Този стрес може да предизвика депресия, а тя, ако не ѝ се обърне внимание, може да се превърне в гняв и агресия.


Мъжката депресия няма типичните видими признаци.


Тя може да се прояви като рязка неконтролирана избухливост, да удари по масата, по вратата на стаята, да чупи вещи. Друга проява е изолацията и дистанцирането от близките или пък точно обратното – да започне да излиза внезапно от вкъщи, често изпитва и тъга.

Затова, ако забележите сериозни промени в поведението на вашия партньор, го насърчавайте да общува с други татковци, да търси групи за взаимопомощ, да открие своето място за споделяне, а най-добре - при нужда да потърси специалист.

 

Американски учени твърдят, че децата, които прекарват повече и по-качествено време с бащите си, развиват по-добър емоционален контрол. Това е така, защото от най-ранна възраст, те успяват да развият силен самоконтрол над своите емоции, което им помага като пораснат.

 

Ако таткото не участва, то най-вероятно е, защото не знае как. Не се притеснявайте да бъдете конкретна в инструкциите си.


Таткото може да не разбира всичко, но може да го прави. Даже иска да участва, ако му кажете как и с какво, но бъдете ясна в изказа си (доколкото и на вас ви е възможно в този недоспал период).

Може да му помогне да напише списък със задачи, за които да потърси информация като:

- Колко спи новородено бебе?

- Неспокоен сън на бебе.

- Бебето издава звуци по време на сън.

- Дневни дремки на бебе.

- Как бебето да не бърка нощта с деня?

- Норми за сън и будуване на новородено.

- Нормално ли е бебето да се стряска от шум?

- Повиване или спален чувал?

- Как да му помогнем на бебето при колики?

- Кога да дам биберон залъгалка?

Списъкът може да е още по-дълъг.


Давате му точни изисквания, не защото го подценявате, а защото мъжкият ум работи по различен от нашия начин. На него са му необходими точни указания, особено, когато не се усеща в свои води.

Мъжът класифицира проблемите, като ги разделя и след това решава всеки поотделно. Той вижда проблемите и ги разрешава директно поради силните връзки между областите на „възприятие” и „действие” на мозъка му. Затова му дайте конкретен казус, по който да работи.

Ние препоръчваме, с цел постепенно изграждане на добри навици за съня на вашето дете, още от втория месец след раждането, да започнете с малки стъпки. Нека поне едно от приспиванията да е по различен от обичайния начин. Вероятно приспивате на ръце, на гърда, люлеете го. Различният начин може да е точно приспиването от таткото.

Накърмете бебето и спокойно го дайте на таткото да го приспи. Ако пък е на адаптирано мляко – направо с бебето, подайте и шишето.

Таткото има уменията да бъде наравно с вас в пътешествието, наречено родителство. Така вие се превръщате в истинско семейство, взаимно се подкрепяте и учите. А и по този начин давате на бебето различни подходи, усещания, енергия, обгрижване.

Да, таткото не е като мама, това е нормално и прекрасно!


Той може да се справи с домакинските задължения вместо вас, да потърси необходимата ви информация вместо вас, може да се справи с приспиването на детето, а най-хубавото е, че той може да ви гушне тримата и заедно да преминете през трудностите на родителството, за да му се насладите напълно.

Не губете връзката помежду си, правете си малки мили жестове, поддържайте любовта си, която е довела до раждането на това мъничко, шумно, изискващо и вълшебно бебенце.


Мили майки, включвайте таткото във всяка дейност у дома!

Мили татковци, показвайте грижа и съпричастност към жената, родила вашето дете!


Comments


bottom of page