top of page

Защо проблемите в съня на детето разболяват родителите?

Актуализирано: 26.01.2023 г.

Част 1
Как се чувствате, когато сте недоспали?
А когато това недоспиване продължава дълго време?


Да, и ние така се чувстваме - уморени, изнервени и кисели. Но освен с лошо настроение, започваме да забравяме думи, трудно ни е да съставим сложно изречение, концентрацията рязко намалява, ставаме тромави и мудни…

Сигурни сме, че много родители се разпознават в тази картина. И най-често това сме ние, майките.

Всички добре знаем, че недоспиването е вредно, но ще изброим доста не само неприятни, но и опасни последици от системното лишаване от сън на възрастните:


- Понижаване способността за анализ на информацията;

- Нарушаване способността за запаметяване и то даже на информация от днешния ден;

- Влияе върху синтеза на тестостерон и оттам до намаляване на либидото и интереса към секса;

- Започваме да не „разчитаме“ правилно хора, чувства, събития;

- Проблеми с красотата - кожата губи тургура си, появяват се фини бръчици и тъмни кръгове под очите;

- Увеличава се индекса на телесната маса, това създава по-голяма вероятност от затлъстяване поради повишен апетит

- Повишен риск от диабет и сърдечни проблеми, косопад, виене на свят, констипация;

- Повишен риск за психични разстройства, включително депресия, срив на имунитета;

- Риск от прекомерна употреба на алкохол и злоупотребата с наркотични вещества;

- Появяват се болки в мускулите, тремор на ръцете, главоболие;

- Общо физическо неразположение.


Звучи много сериозно и притеснително, нали?


Към нас се обръщат родители, които имат проблеми със съня на детето.

Избират вид консултация, получават Анкета с много въпроси, свързани за съня и Дневник на съня, който попълват за 5 последователни дни. Ние ги обработваме, анализираме и се виждаме за същинската консултация. В продължение на час, час и половина, или 2, в зависимост от вида консултация, ние доизчистваме детайли, задаваме още въпроси, ако се налага. Даваме план за работа. Родителите са ентусиазирани, задават въпроси или пък мълчаливо приемат съветите ни.

Започват да действат вкъщи, но какво се случва? Поради изтощение, недоспиване, изнервеност, липса на търпение… те не могат да спазват препоръките ни и се самосаботират.

Често споделят за пререкания с партньора, или пък с бабата, дядо, които помагат…


И често ни звънят – „ Не издържах и не го събудих“, „Не издържах и дадох гърда, за да заспи“, „Искаше да приспивам само на ръце“, „Не мога повече, не издържам, то само реве“…


Ясно е, че нещата не се развиват добре. Нито за съня на детето, нито за този на родителите, нито пък за семейната динамика.

Често виждаме и тревожни симптоми на следродилна тревожност и депресия. А тя може да се прояви не само при майката, но и при бащата.

 

Вече има доказателства за това как проблемите със съня при дете на 4 месеца са свързани с по-голяма изразеност на депресивни симптоми, съмнение, гняв, по-лошо качество и по-малка продължителност на съня на бащата. Ако това безсъние продължи, след шетия месец на бебето, тези симптоми се засилват.


Друго проучване стига до извода, че най-трудното в майчинството за повечето жени е загубата на личната свобода и независимост, на второ място – осъзнаването на собствената отговорност за детето, на трето място – именно липсата на сън.


Също така се увеличава вероятността от развитие на депресия при майката при възникнали проблеми със съня, храненето, коликите, запека и честия бебешки плач.


Проучване сред майки, установява и още нещо любопитно. Заключението от него е, че: през нощта майките с по-високи нива на депресивни симптоми действат така, че дори пречат на самоуспояването на детето.


За да започне едно дете да заспива самичко, е необходимо да му се даде пространство да открие в себе си ресурсите си за самоуспокоение. А това няма как да се случи, ако веднага реагирате и го успокоявате.

И тук не говорим да оставите бебето си да плаче неутешимо. Напротив, бебето плаче винаги с причина. Говорим за това да си дадете време на вас, за да установите защо е разстроено, от какво точно има нужда. Говорим да му дадете и на него време, в началото, даже само 5 секунди, след няколко дни 10-15 секунди, в което време и то самото да намери своите начини за самоуспокоение.


Повярвайте на своето дете и му помогнете да открие собствените си ресурси за самоуспокояване!


Има доказателства, че сред тези родители, които не могат да поставят граници, вечерното приспиване се проточва с часове. В такива ситуации децата не могат да се успокоят след загасване на светлината. 60% от именно тези родители имат повишени нива на депресия.

 

И сега малко сухи, но много показателни данни. В проучване са взели участие 70 семейства. С тях е работено, като са извършани поведенчески корекции на нарушенията на съня на децата им. Резултатът илюстрира как това е оказало въздействие върху психологическото състояние на родителите. Преди корекцията на съня на детето, 40% от майките са имали клинично значимо ниво на следродилна депресия, след корекцията броят им е паднал на едва 4,3% !

 

Да се върнем на темата с поставянето на граници. Именно границите са основен проблем при изграждане на работещ режим на сън и будуване. Често родителите споделят, че не могат да сложат ясни граници, защото нямат сили, притесняват се да не „счупят“ детето си, не издържат на капризите му, плача му и тръшкането.


За да се коригира сънят на детето, родителя, нежно и с любов, трябва да наложи правила. Но, за да сработят тези правила, те трябва да се прилагат методично и последователно.


Какво пречи на тези родители да направят така желаната промяна със съня на детето си, за да могат и те да спят добре?

Очаквайте продължение!

 

Ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.


Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page