top of page

9 съвета за детската стая


Детската стая не е просто пространство за игра и сън, но и място, където детето се развива и израства. Подходящата подредба на този интериор може да има голямо влияние върху комфорта, креативността и общото благополучие на детето. В този контекст, подреждането на детската стая с еко-материали и умерени шарени цветове може да създаде приятна и здравословна среда за детето.


Детската стая често се счита за уютно убежище, където децата могат да растат, учат и играят. Правилното подреждане на това пространство обаче не е само въпрос на естетика, а също и на важни аспекти от развитието на детето. Следващите предложения ще ви дадат възможност предварително да направите план за подредба на детската стая. Това обаче не означава, че не може да коригирате и вече готовата стая, защото част от препоръките могат да се направят по всяко време.


◼Палитри.

При избора на цветовата палитра за детската стая, предпочитайте спокойни, пастелени цветове. Например бледо розово или бледо синьо, меко зелено или природни нюанси от кафяво могат да предоставят уют и спокойствие в стаята. Ако ви се иска повече цвят, почакайте, много скоро играчките на детето, ще изпълнят стаята с достатъчно шарки. Нека те се открояват. Останалото са излишни и нездравословни стимули за сетивата на малкото дете.


◼Претрупване. 

Избягвайте излишни и натруфени мебели и аксесоари като заложите на функционалността. Внимателно изберете леглото, като не забравяте, че всъщност по-важен е матракът. Легло може да получите в наследство от по-голямо дете, подарък от приятели или да закупите втора употреба. 


◼Внимание! Леглото трябва да отговаря на стандартите за безопасност, като най-важното е да няма разхлабени болтове, нацепена повърхност, люспеща се боя и места, на които детето може да се нарани.◼


Повече прочетете във файла “Препоръки за безопасен сън”.


◼Матракът. 

Той вече е наистина важен за правилното развитие на детето. Матракът трябва да е нов, твърд и да пасва идеално на размера на леглото, не се изкушавайте да уплътнявате с одеала и пелени. Ще попитате: “Защо нов матрак, то бебето няма да го смачка?” И ще сте прави, тежестта не е достатъчна, за да амортизира матрака, но и с най-добрия протектор, в матрака винаги се създава една нова еко-система от влага. А влага ще има, вярвайте ни.


◼Нейно величество Светлината. 

Осигурете достатъчно естествена светлина в стаята във будното време на детето. Спането на тъмно пък има важни причини, които са свързани не само с физиологичните и психологични нужди на бебето, а и на всички хора:

◾Регулиране на мелатонина. Мелатонинът е хормон, отговорен за регулиране на цикъла на сън и бодърстване. Тъмнината в стаята стимулира производството на мелатонин, което подпомага за постигането и поддържането на по-добър сън.

◾Помага за успокояване. Тъмнината има успокояващ ефект върху бебето. Светлината може да бъде стимулираща и да затрудни успокояването. Създаването на мека, тъмна обстановка предизвиква усещането за безопасност и комфорт.

◾Формиране на асоциации за сън. Когато бебето е поставено в затъмнена стая преди сън, то усеща, че е време за почивка. Това помага на бебето да формира асоциации между тъмнината и спането, което може да бъде полезно за развитието на режима на сън.

◾Подпомага биологичния часовник. Тъмнината подпомага вътрешния биологичен часовник на бебето, който регулира физиологични процеси като температурата на тялото, секрецията на хормони и др. Оттам се формира циркадният ритъм на сън и будуване, тоест ще имате придвидими часове за сън и будуване.


◼Функционалност. 

Един от основните проблеми на всички родители е свързан със съхранението, защото ще имате много дрехи,  книжки и играчки. Превърнете възпитанието в приятна игра като насърчавате децата да бъдат самостоятелни.

◾Съобразете се с височината на детето и неговия хоризонт. Наличието на място за съхранение на играчки и книги на по-ниско ниво, ще бъде перфектно за малките деца, което ще им помогне лесно да избират любимите си играчки или книги за четене и после да ги прибират.

◾Предоставете достъп на малките деца до собствените им дрехи. Дайте им тази свобода, като поставите куки по-ниско на стената и заделите долните чекмеджета на скрина за техните дрехи.

◾Потърсете скрин със стопорни механизми и долни чекмеджета с плавно затваряне. Те са най-безопасни за малките, докато се учат как да навигират в спалнята.


◼Зониране.

Разделете стаята на функционални зони - игрална, учебна и спална като използвате елементи от мебели. Така ще може да създадете различни зони. Това ще помогне за структуриране на пространството и ще насърчи самодисциплината. Докато бебето е още малко, това не е нужно, но е добре да го заложите в плановете си. Децата растат бързо, наистина растат бързо.

◼Лично пространство.

Създайте ъгъл за креативност, където детето може да изразява своите творчески влечения. Включете дъска за рисуване на стената или ползвайте самозалепващи се табла, които лесно се махат и преместват. Може и да боядисате стената с отмиващи се бои. С порастването на детето, тази зона ще ви е особено необходима. Това може да е зоната, в която то да си почива, да постои, ако има нужда да му премине гнева или най-обикновено киселеене или просто да си е на собствена територия.


◼Играчките.

Избягвайте играчките от евтина пластмаса и предпочетете тези от естествени материали като дърво или био-пластмаса. Устойчивите играчки, които могат да се преизползват, са идеални за подпомагане на екологичния начин на живот. Вече има организации, които дават играчки под наем. Прекомерният брой играчки и безредието в стаята могат да допринесат за отвличане на вниманието на децата. Правилното подреждане и оптимизиране на пространството за игра и учене може да помогне за подобряване на концентрацията и възприемането на информация.


◼Физическо и емоционално благополучие. 

Чистотата и редът в стаята имат пряко въздействие върху физическото и емоционалното благополучие на детето. Поддържането на хармония в околната среда създава уют и спокойствие, което е от особено значение за детската психика.


Изграждането на приятна и функционална детска стая не само подобрява естетиката на дома, но и насърчава отговорното и устойчиво мислене на детето. Съчетаването на природни материали, нюансирани цветове и креативни детайли създава приятна и стимулираща среда, която спомага за правилното растеж и развитие на детето.


bottom of page