top of page

Играчка за сън - да или не?

Част 1


Искате ли да имате малко вълшебство, с което детето ви да спи добре? Искате ли да има такова вълшебно нещо и всички да спите добре?

Сигурни сме, че всички родители на света го искат!

Но както ние казваме, добрият детски сън се сглобява като пъзел и за целта обединяваме различни стратегии и действия. И да, и ние искаме вълшебство, но всъщност се иска да правим мънички стъпки, комбинации и ходове, да наредим бавно, но методично всяко парченце от пъзела.


Започваме да разглеждаме колко спи детето през деня и през нощта, как протича будуването му, дали са подходящи външните условия в стаята му за сън, храненето пълноценно ли е и как е разпределено, какво му е нужно, за да заспи. 

Разделяме и асоциациите за заспиване и доприспиване на силни и слаби. 

За силни приемаме тези, които зависят изцяло от родителя, а за слаби - такива, които са с много малка намеса от страна на родител или изобщо без негово участие. За някои родители асоциациите за заспиване на детето могат въобще да не пречат, но за други - да са станали прекалено натоварващи и нежелани. 


Търсим нещо, което да е лесно, приятно и да помага на детето да спи добре.

Представете си сега как вашето дете има на разположение и буквално под ръка, вещ, с която заспива лесно и ако се събуди по-рано, си я взима и продължава да спи, без да се налага мама или тате да се намесват. Точно такъв чудесен помощник е играчката за сън.


Играчката за сън, която обичайно се превръща във верен спътник в този етап, не е просто меко плюшено приятелче. Тя предоставя на детето необходимото спокойствие и сигурност, съпровождайки го в тихия свят на сънищата и подпомагайки важни аспекти от неговото физическо и емоционално развитие. Тя има:

◾Успокояващ ефект

Играчката за сън често предлага усещане на комфорт и сигурност, което е от особена важност за детската психика. Докато детето заспива, държейки своята играчка, тя му предоставя уют и успокоение, създавайки благоприятна атмосфера за добър и качествен сън.

◾Развитие на емоционалната връзка

Играчката за сън става надежден спътник в най-ранните етапи на живота на детето. Тя става нещо повече от просто играчка - става част от ежедневието и предоставя уникална възможност за развитие на емоционалната връзка между бебето и неговия „приятел“. 

◾Развиваща функция

Някои играчки за сън са снабдени с различни текстури, цветове и форми, които не само създават визуално интересен опит, но и стимулират чувствата на допир и зрение на детето. Това може да подпомогне в развитието на сетивата му и да насърчи позитивни сензорни впечатления.

◾Подпомагане на преодоляването на тревоги

В преходните моменти на детското развитие, когато бебето започва да осъзнава света около себе си, играчката за сън може да бъде стабилен елемент, който помага да се преодолеят евентуални тревоги. Присъствието на познатия „приятел“ може да бъде успокоително и обезпокоително за малкото дете.

◾Подпомагане на установяването на режим за сън

Играчката за сън може да стане част от ритуала за сън и да подпомага установяването на здравословен режим на сън и будуване. Детето свързва специфичния обект със съня и по този начин получава сигнал, че е време за заспиване.


 


За какво всъщност служи играчката за сън?


◾Пренасочване на вниманието на детето при приспиване.

◾Помага му да свързва циклите на съня, когато се събуди, а не е време за ставане.


 


Как се случва това?


◾Пренасочване на вниманието

При приспиване, често се случва детето да се върти, да опитва да стане, да излезе от леглото, да мрънка, да плаче и даже да преговаря, само и само, за да не заспи.

Точно в този момент може да му посочите играчката и така да пренасочите интереса му към нея. Може да използвате думите: “Гали Мечо, гали Мечо, оо оо, Мечо спи, гали Мечо...“

◾Помощ при свързва циклите на съня

Съществуват така наречените "контролни събуждания". Те се случват на всички хора, защото между циклите на съня, организмът ни се пробужда, за да провери обстановката и моментното си състояние.

Ако установи, че нещо не е било както, когато е заспал или пък има нужда от вода, тоалетна, студено му е, топло му е, иска да се обърне на другата страна... се пробужда. Ние, възрастните най-често не помним тези моменти. 

Бебетата обаче търсят някой, който да им помогне като върне начина, по който са заспали. Тук идва играчката за сън, която може да помогне на бебето да продължи да спи.


 

Играчката за сън играе ключова роля и в ежедневието на детето, като предоставя уют, сигурност и възможности за развитие в различни аспекти на неговия живот. Например:

◾Подпомагане на спокойствието при различни преходи

Когато детето преживява преходи, като например преминаване в нова стая, детска градина или нова фаза от развитието си, играчката за сън може да бъде стабилен и успокояващ елемент, който предоставя уют и сигурност.

◾Функция на приятел и събеседник

Играчката за сън често се превръща във въображаем приятел или събеседник за детето. Този вид роля може да помогне в социалното и емоционалното развитие на детето, предоставяйки му възможност за изразяване и споделяне на чувства.

◾Подпомагане на самостоятелност

Децата, които имат свои играчки за сън, често развиват чувство на самостоятелност. Те учат да се грижат за своите обекти, което е важна стъпка към самостоятелността.


 


И тук е моментът да кажем, че за да е играчка за сън, изобщо не е задължително да е точно играчка и вместо плюшко, тя може да е тениската на мама, мека текстилна кърпичка или даже малко парче плат. Единственото важно нещо е да е напълно безопасна за детето.


bottom of page