top of page

Играчка за сън - кога и как?

Част 2


Когато говорим за бебета и малки деца, на първо място винаги е безопасността.


◼Безопасно е да се ползва играчка за сън след 6-ти месец.!◼


Предложете му тогава играчка, но бъдете готови, че е възможно да не прояви интерес. Или му е рано за такава, или просто опитайте с друг тип играчка.


 


❗Бъдете сигурни, че:


◾играчката е мека

◾няма части, които да се откъснат, особено такива от пластмаса (очи, нос, допълнителни части);

◾изработена е от качествени материали;

◾няма връзки, по-дълги от 20см (една педя), в които да се заплете;

◾играчката не е музикална;

◾размерът е удачен за възрастта на детето.


 


Как детето да си избере и да свикне с играчката?


Трик 1

Нека да му мирише на нещо познато. Може да я оставите в леглото си за няколко вечери, до или върху възглавницата, за да може да попие от прекрасния аромат на мама.Така по-лесно ще я приеме за нещо свое.


Трик 2

Покажете му как вие я галите и й се радвате, как  я гушкате, успокоявате и приспивате.


Трик 3

За да свикне с нея, я включете в Ритуала преди сън. Примерно може да я слагате до вас, докато се обличате, гушкате, четете или разглеждате книжки. Може дори заедно да я “приспивате”. Нека известно време детето просто да заспива и да се събужда в нейно присъствие в близост до леглото му.


Трик 4

Ако забележите, че детето проявява интерес към някоя от неговите си играчки - предложете му нея (но само, ако отговаря на условията за безопасност).


Трик 5

Одобри ли една - потърсете и закупете втора. Повярвайте, това ще ви спести сълзи и главоболия при евентуална загуба на първата. 

Да, понякога не винаги и не веднага се приема “новата” стара, но е по-добре да имате вариант Б. По-добре е, вярвайте ни!


Бонус трик

Не настоявайте да приеме предложената от вас играчка за сън. Ако с течение на времето, вашето бебе продължава да не иска - оставете нещата така. Има деца, които не обичат да пипат меки играчки и това е съвсем нормално. Просто ще намерите това, което харесва на вашето дете.


Не пропускайте да прочетете и част 1 - Изграчка за сън - да или не?


bottom of page