top of page

Кога да преместя детето от кошара в голямо легло?


от кошара към легло, детската стая, сънят на порасналото дете, самостоятелно заспиване

Има ли „правилен“ момент?


Най-подходящото време за преминаване от кошара към голямо легло е различно за всяко дете и за всяко семейство. Причините за това са различни:

◼ На детето вече му е тясно и некомфортно в кошарата.

◼ Детето лесно прескача таблата на леглото и вече е опасно за него.

◼ Местите се в друга стая/жилище и разположението е различно.

◼ Искате вече да го отделите в друга стая.

◼ Чакате друго дете и ви трябва кошарата.

 

Каквото и да е вашата причина, има някои препоръки,

с които е добре да се запознаете:


Безопасност. Да, въпреки, че вече не е бебе, препоръките за безопасен сън са на първо място. По-надолу в текста, ще разберете за какво да внимавате.

◼ Възраст. Препоръката е да се случи около 3 годишнината на детето. Психолозите препоръчват тази възраст, поради факта, че на детето вече може да бъде обяснено какво се случва и промяната да бъде по-осъзната. Американската Педиатрична Асоциация, чиито препоръки се следват и у нас, дава същия съвет. Тук вече ще може да има по-ясен самоконтрол. В противен случай е напълно възможно, въпреки всичките ви усиялия дето да се измъква самостоятелно от леглото.

 

Новото легло


◼ Матракът. Често родителите се фокусират повече в избора на легло, а по-важно е фокусът да е в матрака. Матракът трябва да е твърд, нов, без мемори пяна(може само в калъфа на матрака да има) и да е по точния размер на леглото.

◼ Видът на леглото. Може да използвате трансформиращо се легло, което „расте“ с порастването на детето. Бъдете внимателни да няма стърчащи пирони, разхлабени връзки или разминаване на плоскостите.

◼ Размерът на леглото. При преминаване от кошара към голямо легло, имате възможност да преминете през различни по размер легла. Преценете дали това е удачно за вас.

При покупката на легло, се съобразявайте с височината и теглото на вашето дете.

Внимавайте при избора на легло с предпазни решетки или стълби. Помислете дали детето ви е готово за тях.

◼ Сглобяване на новото легло. Проверете да няма липсващи части, стърчащи винтове, остри ръбове, пукнатини или разслоени люспички. Важно е да е обработено с безвредни бои и лепила.

 

Стаята


Поставете леглото на безопасно място. Нека леглото да е далеч от висящи шнурове, радиатори, прозорци, контакти. Правилното разположение спрямо климатик е позиционирано така, че струята да не е насочена директно към него.

Ако има възможност, сложете голямото легло на мястото на кошарата.

Разчистете около леглото така, че при ставане нощем, детето да не се удря в други мебели.

Огледайте внимателно цялата къща и я обезопасете, премахнете възможности за покатерване, огледайте за подвижни мебели в близост до прозорец, вижте полиците с книги дали са добре закрепени, самите книги - също, често имаме сувенири, картини, кутийки и всякакви нещица, на които до момента не сме обръщали внимание и не сме гледали на тях като възможност за нараняване, но сега вече установяваме, че не трябва да са там.

Ако сте решили да има нощна лампа, нека е такава, която да е дискретна и поставена така, че детето да не може да я събори върху себе си или на земята.

 

Как да направите прехода от кошара към голямо легло по- лесен?

Кога да го направите?


Преценете времето за промяната. Нека не е в стресова ситуация, при боледуване, при премахване на биберон-залъгалка и/или при привикване към гърне, при тръгване на детска градина.

Предстои ви много скорошно идване на друго бебе в семейството. Това е важно по много причини, като една от най-съществените е да не създавате излишна причина за ревност и тревога. Нека преместването в новото легло бъде поне 1-2 месеца преди раждането на новото бебе.

Ако все пак бебето е тук преди преместването, бъдете търпеливи и позволявайте на голямото дете, от време на време денем да преспива в старата си кошара. По-важно е да не се чувства изместено, отколкото само за няколко пъти, бебето да спи на друго, но също безопасно място.

Голяма промяна при някои деца работи добре. Така например, бързо привикват, ако при смяна на жилище, направо преместите детето в новото легло.

 

Как да го направите?


Вземете детето при покупката на леглото и матрака. Да, вие ще наклоните везните и ще вземете крайното решение, но нека участва и то. Нека да разглежда, да лежи, да редува матраци. Така ще се почувства значимо и голямо.

Дайте му възможност да си избере и възглавница, ако ползва такава. Да не е висока и да е съобразена с възрастта и височината му.

Сложете спалното бельо от кошарата на новото легло. Ако са малки по размер, отидете заедно да купите нови. Съобразете се с избора на детето, даже и да са най-безумните цветове. Важно е да се чувства уважено в избора си, а и все пак, това са само единият комплект чаршафи.

Четете книжки, в които смели герои правят точно като него – порастват и спят в свое, голяяямо легло.

 

Сън в новото легло


Следете да не се преуморява, следете интервалите на будуване и сън.

Приберете се малко по-рано от игра в първите дни, нека има достатъчно време да „превключи“ към по-кротки дейности.

Помагайте му след активна игра да свали напрежението като заедно играете на т.нар. тихи игри или просто намалите темпото. Приглушете светлините и говорете по-тихо.

Не променяйте ритуала за сън, даже бъдете внимателни да го повторите съвсем точно. С времето може да го разширите или внесете нов елемент, но нека да е стъпка по стъпка.

Въведете правила при ставане от леглото. Свободата, която детето придобива като може лесно да ляга и става от леглото, не бива да се превръща в забава и среднощни разходки.

Организирайте така времето преди лягане, че след влизане в стаята за сън, да няма непрекъснати излизания за вода, тоалетна, храна, пак вода… Направете ги умишлено предварително, за дс сте убедени и вие самите, че детето няма реална нужда от някое от тези действия.

Спокойно и безшумно, на приглушена светлина, връщайте детето в леглото толкова пъти, колкото е необходимо. Не влизайте в комуникация, не се пазарете, тихо и уверено, го връщайте. С времето, ще свикне.

Хвалете детето за добрите навици преди сън. Може да използвате система със стикери, при събрани 7 (примерно), получава малка награда, по възможност да не е играчка или храна, а приятно преживяване.

Бъдете търпеливи! Даже и да демонстрира пълна готовност да спи в голямо легло, често детето не е готово или просто му трябва повече време за адаптация.

Дайте му малко повече прегръдки и целувки, дайте му още 5 минути да е с вас, но после е време за лягане. Казвайте му колко много го обичате и се гордеете, че вече е голямо дете и толкова добре се справя. Казвайте му това не само за леглото,а за всяко нещо, в което виждате неговия труд и желание.

 

Преминаването от кошара към голямо легло е силно и емоционално преживяване. Това е вълнуващо събитие за цялото семейство. И да, нормално е да пуснете няколко сълзи, като видите как малкото ви бебе вече е голямо дете и спи в голямо легло.


Ние си поплакахме.


bottom of page