top of page

Защо е толкова важен матракът за детето?



Изборът на подходящ бебешки и детски матрак е от основно значение за здравето, комфорта и съня на детето. Всяка наша консултация започва с препоръки за безопасен детски сън и първото, което препоръчваме винаги е да имате правилната информация, за да може да вземете информирано решение. За повече онформация, прочетете “Препоръки за безопасен сън”.


Новороденото и малкото дете прекарват значително време в сън, затова матракът трябва да бъде безопасен, удобен и подходящ за техните нужди. Ето важните фактори при избора на матрак:


◼Без лепила. 

Лепилата, използвани в производството на матраци, могат да съдържат химикали, които са вредни за здравето на бебето или детето. Те могат да предизвикат алергии или да имат негативни въздействия върху дихателната система. Бебетата и малките деца са много по-чувствителни към тези въздействия, затова избирайте внимателно.


◼Сертификат за качество. 

Проверете дали матракът отговаря на стандартите за безопасност и качество. Някои от признатите сертификационни институции включват Oeko-Tex Standard 100 и CertiPUR-US. Уверете  се, че матракът е сертифициран и отговаря на строгите стандарти за съдържание на вредни вещества и качество.


◼Правилна твърдост.

Твърдостта на матрака играе ключова роля в подкрепата на правилното развитие на детската костна структура. Меките матраци могат да доведат до неправилно разпределение на теглото и да предизвикат проблеми с гръбначния стълб.

Правилният матрак е твърдият матрак, защото той:

◾Предоставя по-добра подкрепа за гърба и врата на бебето. Това е от съществено значение, тъй като в ранните години на живота се формират основите на костната система. Правилната подкрепа помага за избягване на натоварването на гърба и врата и предпазва от евентуални проблеми със ставите.

◾Помага за правилното разпределение на теглото на бебето, което е от значение за избягване на прекомерно налягане върху определени части на тялото. Това предотвратява натиск върху меките и крехките кости и мускули и подпомага правилното развитие на скелетната система.

◾Помага в предотвратяването на деформации и странично изкривяване на костите на децата. Правилната подкрепа и твърдост на матрака са важни, особено през периода на активен растеж.

◾Може да помогне в предотвратяването на алергии и дихателни проблеми, които могат да се появят при използване на матраци с лепила и химикали.


Обърнете внимание и на следващите препоръки, за да имате наистина добър матрак:

◾Лесен за почистване.

За съжаление, въпреки употребата на непромокаем протектор, винаги се случват и инциденти. Точно затова търсете матрак със сваляем калъф, който подлежи на изпиране в перална машина.

◾Височина.

На пазара у нас се предлагат различни височини, препоръчително е да търсите да са поне над 9-10 см.

◾Бюджет.

Въпреки че бюджетът е важен фактор, вземете предвид, че матракът е инвестиция в дългосрочното здраве и удобство на детето ви. Качествен матрак, който отговаря на нуждите и стандартите за безопасност, може да бъде стойностна инвестиция.

◾Размер и съвместимост с леглото.

Уверете се, че размерът на матрака е съвместим с размера на детското легло. Избирайте внимателно, за да се предотврати евентуално защипване в празнините между матрака и рамката на леглото.


Изборът на бебешки и детски матрак не трябва да бъде правен набързо и без предварително проучване. Безопасността и комфортът на вашето дете са на първо място. Придържайте се към матраци без лепила, със сертификат за качество и с правилна твърдост, за да създадете оптимални условия за здравословен сън и добро развитие.


bottom of page