top of page

10 съвета за недоспали и уморени родители

Актуализирано: 19.02



Родителството е една от най-предизвикателни роли в живота ни. Между безкрайните радости и смях обаче, се крият и моменти на умора, напрежение и недоспиване.


Във века на бързите обороти, постоянни задачи и изисквания, родителите често се чувстват претоварени и изтощени. Натовареното родителство може да доведе до физическа, емоционална и психологическа умора, което може да рефлектира върху цялото семейство.


Следващите стратегии не са универсални, важно е да намерите тези, които работят най-добре за вас и вашия начин на живот. Съобразете се със своите нужди и бъдете готови да адаптирате подходите, като търсите баланс между родителството и съня. Ето някои основни стъпки, чрез които да си помогнете:


1. Първо дефинирайте какви са причините за умората и недоспиването:


◼Нощни събуждания. Детето ви се буди многократно, а вие не знаете как да промените това. Потърсете достоверна информация или се свържете с консултант по детски сън и си спестете тези проблеми.

◼Търсене на баланс между работа и семейство. Това е предизвикателство, което може да решите с по-малко часове работа, гъвкав режим или плаващо работно време. При всички положения ще ви е необходима много ясно структуриран ден и да намерите кои неща са винаги с приоритет за вас и с кое може да се ангажирате вие или да делегирате на друг.

◼Преумората не ви позволява да заспите, независимо, че детето ви спи. Намерете практики за релаксация, пийте успокояващи чайове, при нужда се консултирайте с лекар.


2. Създайте дневна рутина и ритуал за сън:


◼Създайте стабилна дневна рутина за детето: фиксирайте час за сутрешно ставане (след 4-тия месец на бебето, обаче), започнете да изграждате режим на сън и будуване, следете да има активни и спокойни игри, въведете ритуал за сън. За малки бебета, които още не са преминали на 2 дремки не се старайте да спазвате строго фиксирани часове, а по-скоро ритъм на сън и будуване като следите бебето. В този период тези часове бързо се променят.

◼Създайте ритуал за сън и на вас самите. Четене на книга, слушане на успокояваща музика или практикуване на релаксационни техники.


◼Екранното време, особено непосредствено преди сън, се изключва за абсолютно всички членове на семейството. Един трик - настройте телефона след определен час да премине на “нощен режим”.◼


3. Енергизираща диета и физическа активност:


◼Често като недоспали и уморени, пропускаме основни хранения или пък обратното - за да вдигнем енергията си, бързо се натъпкваме, с каквото можем… и каквото ни е под ръка... И двата начина само ни вредят, а и точно така дебелеем.

◼Дори и с кратки, но редовни тренировки, можете да увеличите своето енергийно ниво и да подобрите съня си. Вкъщи това може да са клекове, разтягане, коремни преси, лицеви опори. А с бебе това е постижимо (е, за по-кратко време, но е възможно!) и доста, доста забавно (особено, ако вече лази).


4. Определете приоритетите си:


◼Започнете със задачата да идентифицирате най-важните ангажименти и приоритети в живота си. Може дори да си ги напишете.

◼Разделете в списък задачите на "може да почака" и "важни". 

◼Дотук добре. Сега е време за най-сложната задача - да следвате този списък.


5. Делегиране на задачи и подкрепа от обкръжението:


◼Разпределете отговорности между членовете на семейството, включително детето, според неговите възможности, разбира се. Да, и малки дечица мога да се включат в задачи като: “Подай ми салфетките”, “Донеси ми зелената кърпа”… Децата включително обичат да “разтоварват” пазарските торби и да подават продуктите от тях. Това не само ще ви облекчи, но и ще има чудесен възпитателен ефект от една страна, а от друга ще покажете на детето си, че е важна част от семейството.

◼Обсъдете своите нужди и предизвикателства с партньора си и се уверете, че имате стратегия за взаимна подкрепа и отмяна в конкретни задължения.

◼Не се стеснявайте да помолите за помощ приятели, роднини или други близки хора. Временната подкрепа може да ви даде възможност за отдих и възстановяване. Ще се изненадате колко хора биха откликнали. Помощта може да се изразява в на пръв поглед банални неща, но е помощ.

◼Да поискаш помощ не е проява на слабост, а на осъзнатост!◼


6. Почивайте през деня:


◼Спете или само полежете с детето, даже и да е за кратко. Да, повечето майки се дразнят на този съвет, но той наистина помага. 

◼Ако смените нагласата си, и отделите кратко време за релаксация, после ще имате повече сили да се занимаете с битовизмите, които най-често пречат да си подарите време. 


7. Практикувайте осъзнатост:


◼Научете се да казвате "не" и да поставяте лични граници. 

◼Намерете време за занимания, които ви радват и вдъхновяват.

◼Понякога 10 минути насаме със себе си, вършат чудеса. 

◼Тренирайте “отдръпване” от ситуация, крачка назад, за да се “съберете” и да се върнете вече с ресурси.


 8. Разговаряйте с други родители и си създайте пространства за подкрепа:


◼Обменяйте съвети, идеи и преживявания. Избирайте хора, които не обичат само да мрънкат, а търсете такива, които търсят решение на проблемите си.

◼Категорично избягвайте да се сравнявате с други семейства. Всички сме индивидуални и неповторими.


9. Приемете несъвършенствата си:


◼Родителството не е състезание за перфекционизъм. Приемете своите несъвършенства и научете да се смеете на грешките си. 

◼Заложете на хумора и самоиронията, чрез усмивка търсете урока във всяка ситуация.


10. Търсете професионална помощ, ако е необходимо:


◼Ако недоспиването стане продължително и влияе сериозно на вашия физически и емоционален статус, консултирайте се с лекар или консултант по сън. Консултант по кърмене може да ви спести много тревоги и болка. Имате на разположение и прекрасни безплатни доброволни консултанти, които веднага ще ви помогнат даже и по телефон.

◼Следродилната депресия засяга повече жени, отколкото предполагате. Не забравяйте, че татковците също мога да страдат от такава депресия.


Битката с умората и недоспиването може да бъде предизвикателство, но с правилния подход и подкрепа може да се преодолее. Подкрепяйте се взаимно и не забравяйте да отделяте време за себе си. Всеки етап на родителството преминава и с правилна грижа за себе си и своето семейство, можете да изживеете този период с повече радост и удовлетворение.


Възстановяването на баланса в родителството изисква постоянни усилия и предприемчивост. Като практикувате горепосочените стратегии, може да намалите умората и да създадете по-здравословен и щастлив баланс в своя живот. Помнете, че грижата за себе си е ключова за това да бъдете по-добър родител и партньор.

bottom of page