top of page

15 причини защо плаче бебето

Актуализирано: 10.02

0-3 месеца, четвъртият триместър на бременността

бебето плаче, неспокойно бебе, как да успокоим бебето, защо плаче бебето, консултанти по детски сън, таблици за съня на бебето

„Иска ми се да може да говори и да ми каже защо плаче...“


Сигурни сме, че сте имали поне един път, в който сте си го помисляли, нали? Независимо дали сте родители за първи път или вече имате дете, винаги има вероятност да сте объркани, тревожни и да не разбирате защо бебето плаче и не заспива.

Да, всички родители минават през такива моменти. На пръв поглед всичко е наред, детето е нахранено, преобуто, с чисти дрешки и даже го гушкате и носите на ръце, но то плаче...


Чували ли сте израза „неизбежни сълзи“?

Сълзите (все още, на този етап от развитието) са единственото комуникативно средство на бебето, защото се случват буквално автоматично и да си признаем - бързо работят. Често те са в резултат на променени условия за заспиване, на нови навици, които искате да изградите у малкото човече. Те не са плач от болка или страдание, те са от недоумението му защо има промяна, защо не е както е било досега.


Тези сълзи не са проблемни за бебето, а само за вас, защото ще са изпитание на вашата мотивация и последователност да го научите на нови неща. И не говорим само за сън, но и за всичко останало в живота. Бъдете подготвени за тези сълзи, дайте си време и ще научите как да ги различавате от сълзите с причина.


Нека разгледаме основните причини, които могат да провокират бебето ви да плаче прекомерно. Не са изброени по важност, защото всяка една от тях може да е причината, но първата е най-важна в тази крехка възраст:

 

1. Глад

Новороденото се кърми или храни от шише доста често - 8 до 12 пъти за период от 24 часа. Кърменето е препоръчително да е на поискване, особено в първите месеци.

Бъдете внимателни и проверявайте все пак колко време е минало от последното хранене. Нека в желанието си да го успокоите бързо, да не го прехраните.

Ако кърмите и имате въпроси, изобщо не се колебайте, а се свържете с консултант по кърмене. Имате на разположение и безплатни, които са само на телефон разстояние.


◼ Храненето е с приоритет пред съня! Будете го, за да яде. За новородено, това е супер важно. ◼

 

2. Умора

От първия ден до третия си месец, бебето повече спи, отколкото да будува. Това са препоръчителни норми за будуване:


0 мес: спи през интервали от около 0:40 - 1 час

1 мес: спи през интервали от около 1:00 -1:15 ч

2 мес: спи през интервали от около 1:15-1:20 ч

3 мес: спи през интервали от около 1:20-1:35 ч

Сами виждате колко е кратко това време. Точно затова, една от най-честите причини за плач, е когато надвишите това време. Разбира се, винаги има индивидуална норма за будуване, но при повечето бебенца, тези са най-срещаните и точно на тази възраст, няма големи разлики.


◼ Следете таблицата с препоръчителните норми за сън и будуване и се ориентирайте по тях. Когато "хванете" ритъма на хранене, будуване и сън, дори и таблица няма да ви е необходима. Поглеждайте към нея за ориентир и най-вече - когато има проблем. Водете се по детето и се доверявайте на собствените си инстинкти. ◼

 

3. Прекалена стимулация

Бебето може да заплаче не само от умора от прекалено дълго будуване, но и от силни светлини, резки звуци, бурни емоции.

Прекаленото носене на ръце, подхвърляне във въздуха, гъделичкане, както и прекаленото гушкане тип „мачкане“ и целуването, също могат да му дойдат в повече.

Прекомерната зрителна стимулация с различни видове карти, колкото и да са изпипани и добри, могат да не му се отразят добре.


◼ Погрижете се с бебето да сте в тиха, приятна и спокойна атмосфера, избягвайте всякакви резки движения, шумове, светлини и доколкото е възможно, по-малко го „мачкайте“. Да, трудно се устоява на сладко бебе, но е за негово, а и за ваше добро. Или поне по-рядко го правете 😉 ◼

 

4. Спи му се

Може да е дошъл часът за заспиване, но вие да сте се забавили с приготовленията.

Имайте предвид, че дълго време бебето не може да се успокоява самичко. Това пък му пречи да засива самичко и то ще има нужда от вашата помощ и ще ви „вика“.


◼ Следете таблицата с препоръчителните норми за сън и будуване и се ориентирайте по тях, докато хванете ритъма и тя няма да ви е необходима. Да, повтаряме го, но това наистина е важно. ◼

 

5. Газове

Поглъщането на мляко и/или вода, може да доведе до задържане на въздух в коремчето на бебето и това му създава дискомфорт и напрежение.

В последните години, редица специалисти са на мнение, че оригването след всяко хранене вече не е задължително, но е препоръчително. Правете го с нежни потупвания по гърба, за да помогнете на газовете да излязат.


◼ Ако бебето е заспало дълбоко, опитайте да не го вдигайте, за да се оригне. Вижте как ще се отрази на организма му. Оригването най-вероятно ще се случи на първото му събуждане. ◼

 

6. Мокра или мръсна пелена

Бебетата могат да напълнят шест или повече пелени на ден, така че проверявайте често тяхното състояние.

Освен, че е мокра и студена, пелената и тежи. Никой не обича да му е мокро, студено и тежко на дупето, нали?


◼ Възможно е някоя марка пелени да не е подходяща за вашето бебе и да му причинява дразнене и сърбеж. Внимавайте и за правилния размер, за да избегнете протичане или пък прекалено стягане. Не се колебайте да тествате други марки. ◼

 

7. Колики

Прекомерният плач може да е от колики. Те НЕ са болестно състояние, а резултат от физиологичната незрялост на бебето.

„Правилото на тройките“ е добър начин да определите дали вашето бебе може да страда от колики. Бебе, което плаче повече от 3 часа на ден за повече от 3 дни в седмицата в продължение на 3 седмици, вероятно има колики.


◼ Консултирайте се с педиатъра как да облекчите вашето бебе. Не давайте медикаменти само, защото са помогнали на някое друго бебе. ◼

 

8. Рефлукс

Всички бебета се раждат с рефлукс, защото стомашно-чревната им система (особено долният езофагеален сфинктер) е недостатъчно развита. Така стомахчето им може да не работи правилно, съдържанието понякога се връща обратно към хранопровода, което води до “изплюване” или “връщане” на приетата кърма или адаптирано мляко.

Това не е класическо „повръщане“, това е само „връщане“ на мляко.


◼ Киселинният рефлукс ще отмине с порастването на бебето. Ако все пак не се подобрява говорете с педиатъра си, само той може да предпише лекарство за облекчаване на симптомите. ◼

 

9. Скука

Мда, и бебетата се уморяват да лежат и да гледат една и съща гледка. И на тях им доскучава и започват да плачат.


◼ В тази ситуация от вас се изисква гъвкавост, за да не прекалите със забавленията и да го превъзбудите от разнообразие. ◼

 

10. Горещо или студено

Знаете ли, че е много по-вероятно да претоплите бебе, отколкото да го охладите? Да, това е самата истина и често под влияние на доброжелатели – „Я го облечи повече, да не настине“, бебето страда от претопляне.

Използвайте обличане на слоеве, така че лесно да го разсъбличайте като стане по-топло.

Внимавайте при кърмене - вашето тяло също го затопля, затова в повечето случай, няма нужда да го завивате. Ако все пак искате, нека е с лека муселинова пелена, наметната само на крачетата.


◼ Температурата в стаята за сън е препоръчителна да е около 21-22 градуса, даже може и да е около 19-20. ◼

 

11. Къпане, тоалет, масаж

Къпането невинаги е приятно за бебето, може да му е студено от водата или допира до ваничката или мивката.

Силната светлина, която идва от тавана, също може да го дразни. Освен това, тя е фактор за разрушаване на мелатонина (хормона на съня) и оттам, след това да има по-неспокоен сън.

Прекалените почиствания с мицеларни води, мокри или сухи кърпички, които са без основателна причина, също могат да разплачат бебето.

Често сменяне дрехите по няколко пъти на ден. Не го правете, освен, ако не е мокро или нацапано, разбира се.

Масаж, колкото и да е полезен и приятен, ако не е в подходящото време, само ще си раздразните бебето.

 

12. Болест

Плачът понякога е индикация, че бебето ви се разболява. Не бързайте да давате лекарства, преди да сте се консултирали с педиатъра му.

Внимавайте да не го претоплите или преохладите, давайте по-често кърма или вода, ако е на адаптирано мляко.

Следете за повишаване на телесната температура.

Проветрявайте често в стаята.

Запазете спокойствие. И това ще мине.

◼ Важно е бебето да бъде добре хидратирано. ◼

 

13. Болка и дразнение

Гънка на дрешката, подвит ластик на пелената може да го разплаче.

Копче, цип или по-груба материя, която не е естествена, също може да причини сълзи.

Негово величество Етикетът - винаги внимателно ги изрязвайте, като проверите да не остане някое ръбче.

Някои бебенца могат да усетят първи наченки за пробив на зъбче.

◼ Болката може да е от различен характер, ако се касае за заболяване, се консултирайте с педиатър. Всичко останало може да мине и само с корекция и целувка. ◼

 

14. Просто иска да бъде гушнато

Да, понякога няма нищо друго освен желание за близост.

◼ До края на третия-четвъртия месец, бебето няма невронни връзки, които да му казват – „само ако си гушнато, ще заспиш“. Така че, не се притеснявайте излишно от коментари като "Не го гушкай, ще свикне, ще го разглези…". Освен това детето става самостоятелно и уверено, когато расте в любяща и подкрепяща среда. Какъв по-добър начин от прегръдката? ◼

 

15. Плаче за мама

"На 100 майки показали снимка на бебе, което плаче и ги попитали:

- Защо плаче бебето?

Те дали бързи и адекватни отговори:

- Има колики.

- Гладно е.

- Никне му зъбче.

... и така нататъка.

Показват същата снимка на 100 бащи. Всички дават един отговор:

- Реве за майка си!"


Спомняте ли си този виц? Завършваме с малко чувство за хумор, но макар и виц, в него се крие доста истина. Съгласни ли сте?




bottom of page