top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Pinterest
  • YouTube

Железният дефицит и влиянието му върху съня на детето - част 1

Актуализирано: 25.01.2023 г.


Защо ние, като консултанти по детски сън, сме толкова внимателни по отношение на наличието на железен дефицит при бебета и малки деца?

Защо ни светва лампичка и задаваме въпроси, когато разберем, че по време на бременността, майката е имала желязодефицитна анемия?

 

Защото железният дефицит, оказва влияние върху съня на бебето и малкото дете, като го влошава.

 

Рискът от развитие на желязонедоимъчни състояния е висок в кърмаческата и ранната детска възраст, особено между 6 мес. (най-често след 9 мес.) и 2 год.

По време на този период физическото развитие на децата е бързо, кръвният обем се увеличава, а железните резерви от майката обикновено са изчерпани.

Като резултат храната става първостепенен източник на желязо. Но до колко е пълноценно захранването и с какви темпове върви, е друг въпрос.


 

Защо на родителите им е трудно да разбират, че детето има железен дефицит?


Защото децата често нямат външни прояви, те изглеждат здрави, добре хранени деца са, даже може да са с много добро тегло и ръст, те получават достатъчно енергия от храната, но всъщност тази храна е бедна на желязо.


Децата нямат външни прояви, защото организмът има удивителната способност да се адаптира към ниските стойности на хемоглобина.


В по-редки случаи се наблюдава следната картина:


- имат много чести нощни събуждания; - имат нисък интерес към твърда храна (това се забелязва на по-късен етап именно, защото касае деца, който се захранват. Млечната храна се консумира лесно, докато за твърдата храна са необходими усилия); - ако е кърмаче, има много кратки засуквания, но не и качествено кърмене - теглото е под обичайните норми за възрастта; - лесно се уморяват, не могат да издържат интервалите на будност за възрастта и заспиват; - често боледуват, бледи са, трудно се концентрират, стават раздразнителни или пък апатични; - на по-голяма възраст, опитват да ядат неядливи неща;

то има основателни съмнения за наличие на железен дефицит.


Разбира се, всичко тези симптоми могат да се дължат и на други дефицити, някакво временно неразположение, но не ги пренебрегвайте, говорете с вашия педиатър или посетете детски хематолог.


Какво се случва в лабораторията? Как се следи протичането на лечението? Можем ли да работим по съня на детето в периода на лечение?

Всичко това вижте в следващата статия.

 

Ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.

Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page