top of page

Железният дефицит и влиянието му върху съня на детето - част 2

Актуализирано: 25.01.2023 г.


Защо ние, консултантите по детски сън, сме толкова внимателни по отношение на наличието на железен дефицит при бебета и малки деца?

Защо ни светва лампичка и задаваме въпроси, когато разберем, че по време на бременността, майката е имала желязодефицитна анемия? – вижте в ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК.

Както писахме в първата част на материала, родителите правят консултация и в добрия случай, педиатърът предприема навременни мерки и назначава изследвания.


Ние препоръчваме винаги да се консултирате с педиатър или детски хематолог.


Какво се случва в лабораторията?

Там предимно се взима кръв от пръста, а не от вената. Това е по много причини, като две са основни: страх от страна на родителите и липса на достатъчно подготвени кадри, които да вземат венозна кръв на бебе или малко дете.

Но какво се случва при взимане на капилярна (а не венозна) кръв?

Често, за да тече повече кръв, пръстчето на детето бива периодично притискано от лаборанта. Така червените кръвни клетки излизат вече разрушени от механичния натиск и резултатът е фалшиво позитивен или фалшиво отрицателен.

Тогава какво правим?

Най-разумното е да се прецени кое точно да се изследва, след като кръвта няма да е достатъчна за всичко.

Препоръчва се да се изследва само ПКК (пълна кръвна картина) и феритин.

Стойностите са различни за всяка възраст, а какъв е полът започва да има значение след пубертета.

В кръвната картина (ПКК) ще се следи нивото на хемоглобин, MCV и MCH.


 

Феритинът се изследва не само при съмнения за желязодефицитна анемия, но и при т. нар. Синдром на неспокойните крака. Това състояние се характеризира с неприятни усещания - парене, болка, пробождане, мравучкане, най-често в краката, понякога и в ръцете. Тези усещания се появяват предимно в покой, обикновено преди заспиване и намаляват осезаемо при движение. Той може да е причина за трудното заспиване и честите нощни събуждания.


 

Как протичането на лечението, какво се следи?

ПКК се следи на всеки 4 седмици, трябва да се наблюдава повишаване на хемоглобина с 10 g/l.

След това, ПКК се изследва на 2 до 5 месеца до достигане на нормата хемоглобин за конкретната възраст.

 

Важно! Феритинът се нормализира 2-3 месеца след нормализиране на хемоглобина! Така че препоръката: „Давай му желязо за 2-3 седмици и спирай“, не е адекватна.

 

Важно! Колкото е по-слаб железният дефицит, толкова по-дълго трябва да се приема железен препарат, защото организмът праща слаби сигнали за недоимък. Освен това човешкият организъм е толкова гениално творение, че той усвоява толкова желязо, колкото му е необходимо, независимо каква завишена доза му давате. И най-важното - и да е леко завишена, то тя не оказва негативно влияние върху бъбреците.

 

За дефицита на желязо може да се говори още много, какво влияние оказва върху развитието на детето, какво е влиянието му върху поведенческото развитие, какви са рисковете при вегетарианци и вегани, какво трябва да се следи, как се компенсира и още, и още...


Железния дефицит е медицинско състояние, което има влияние върху целия организъм на детето и в дългосрочен план, а при бебета и малки деца - влошава и съня им.


Ние не сме медицински лица, но имаме надграждащо обучение при детски хематолог и сме обучени да разпознаваме симптоматиката на железния дефицит.

 

Ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.

Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page