top of page

Как да успокоим плачещо бебе?

Актуализирано: 16.01


неспкоен сън на бебето, как да успокоим бебето, плачещо бебе

Вече сте вкъщи и държите вашето мъничко новородено бебе. То мърда сладко с устнички, сякаш суче, примигва, потрепва и мирише божествено.

И изведнъж се чува писък, от който ви заглъхват ушите и не вярвате, че същото това невинно човеченце, е произвело този звук. Да, бебето плаче. Колкото е да е съвършено и прекрасно, то плаче и вие не знаете какво да направите.

Прочетете следващите съвети и намерете този, който работи за вас. Не забравяйте, че комбинацията от всички, дава още по-голям успех.

 

Запазете спокойствие


Знаем, че е трудно в този момент, но паниката е лош приятел. Колкото и да ви се вижда сложно, това е само бебе, още не го познавате, както и то вас. Бъдете търпеливи, ще се научите и ще стане по-лесно.

 

Повиване


Тази реабилитирана техника е чудесна имитация на майчината утроба и дава много спокойствие и сигурност на мъничкото ви бебче. То все още не осъзнава, че е отделна личност от вас и има потребност да му го пресъздавате.

 

Еднотипни движения, без разтърсване


Нежно полюшване като люлка, деликатно потупване по дупето или по гръбчето, галене на ръчички и крачета. Всичко, което харесва на бебето, но и на вас. Често родителите са уплашени от този плач, хващат бебето и енергично го тръскат и молят да спре да плаче. Никога не го разтърсвайте, колкото и да сте изнервени. Това е истински опасно за бебето.

 

Гушкайте се кожа в кожа


Сложете бебето върху вас, нека лежи върху сърцето ви, за да усеща неговия ритъм. Тук супер успешно може да се включи и таткото. Погрижете се да е топло, тихо и уютно в стаята.

 

Масаж


Погладете главата на вашето бебе от предната част на челото до задната част на врата, правете го с колкото може по-разперени пръсти, за да покриете повече площ от главата му. Поглаждайте бавно и нежно.

Можете да правите това, докато го държите на ръце или когато лежи по гръб в креватчето.

 

Звук


Включете и успокояващ звук „шшш“ , „ммм“ или нежно тананикане. Доближете устни до ушенцето на бебето и го произнасяйте там. Не се страхувайте и да увеличите силата на звука, често на бебето му е необходим силен шум, за да се успокои. Просто тествайте.

◼ Опитайте нежно да погалите корема на бебето.

Това може да бъде деликатно въртене на дланта ви по посока на часовниковата стрелка, действие, което помага при дискомфорт, газове и болка в корема. Но може да са само движения нагоре надолу с цялата ви длан, контролиран натиск, толкова, колкото да имитира прегръдка.

◼ Бял шум

Може да използвате приложение или машинка за бял шум, чиято цел е да покрие останалите шумове в стаята. Нека източника на шум бъде на 1,5 от главата на бебето и да е със силата на силен дъжд.

◼ Нахранете го, но внимавайте да не го прехраните

Проверете кога е бил часът на последното хранене и тогава му дайте да яде. Обичайно все мислим, че е гладно, но всъщност, често не е от глад този плач.

 

Бебеносене


Най-естествения, ергономичен и щадящ начин да носите бебето си, е чрез използване на слинг и ергономична раница. Информирайте се кога какво се използва, как се ползва и се насладете на свободни ръце.

 

Приглушете светлините


Естествената светлина е важна за синтез на мелатонина (хормон на съня). След сън поставяйте бебето на такава, за да може да се научи да различава деня от нощта. Но, малко преди заспиване или когато плаче, приглушената светлина, ще го успокои.

 

Танцувайте


Пуснете любима музика, гушнете бебето и се отдайте на ритъма. Най-удачно е да го сложите в слинг, така и ръцете ви ще са свободни и ще ги движите, както искате.


◼ Излезте навън

Това винаги е добър ход, стига да не е прекалено студено или горещо, или пък духа силен вятър.

◼ Обадете се на близък роднина или приятел за подкрепа

Може само да поговорите по телефона, да разкажете как се чувствате, даже и да не ви дадат работещ съвет, ще ви олекне.


Когато бебето заспи, го сложете да е легнало по гръб и с глава на една страна. Улисани в грижи, не трябва да се забравя, че най-важна е безопасността на детето.

 

Не забравяйте и себе си!


◼ Починете си, ако има кой да е до бебето, направете нещо хубаво за себе си - чаша топъл чай или кафе, вземете душ, полежете с тапи в ушите или си пуснете любима музика на слушалки, излезте сами и се разходете наблизо, ако имате парк, там ще е чудесно място за презареждане.

◼ Ако няма кой да е при него, го оставете на безопасно място и излезте от стаята за няколко минути. Може да направите някои механични дейности като миене на чинии или сгъване на пране.

◼ Поемете дълбоко дъх през носа и го изпуснете през носа. Направете го пак и бройте до 10.

◼ Започнете да дишате 4-4-8. За 4 секунди вдишвате през носа, за 4 секунди задържате дъха във вас, за 8 секунси го издишвате през устата.

◼ Бъдете щадящи и любящи и със себе си,не сте робот.

◼ Ако не може да се справите сами, не се колебайте и потърсете помощ от педиатър или друг специалист.


💓 И не забравяйте, че никой не се ражда научен как да е добър родител.







bottom of page