top of page

Регресия в четвъртия месец - защо, кога и как да се справя с нея?

Какво представляват регресиите на съня? Кога се случват? Как да помогнем на детето?


„Обичам да насърчавам възрастните да мислят за това време като за „прогресия на съня“, вместо „регресия на съня“, казва Тианна Снайдър , педиатрична психоложка в Nationwide Children’s. Тя е специализирала и работи за поведенческото здраве в ранна детска възраст. Напълно сме съгласни с тази мисъл.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Като част от нормалното развитие от бебето, ще се сблъсквате с различни предизвикателства, но регресията няма да ви държи дълго време в напрежение. Най-вече, когато сте подготвени, разпознавате я, знаете какво да правите и не забравяте, че всичко е нормално.


Но, ако след преминаването на прогнозната регресия (те имат определени периоди, в които се случват) и продължат проблемите в съня на бебето ви, бъдете сигурни, че не е от нея.

Най-вероятно е от неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации, неподходящи външни условия за сън. В такъв момент не се подвеждайте и да отдавате всички проблеми на регресията, тя е период и преминава, но ако гореизброените неща са налични, то това няма да е само период, а ще се наложи да работите и да ги промените.


Под формата на въпроси и отговори, ще ви дадем кратки и ясни насоки как да действате по време на тези регресии. Използваме най-честите въпроси в нашата практика.

 

Мога ли да я предотвратя?


Не, не можете! Както вече разбрахте, това е нормален процес в развитието на детето ви, но това не означава, че няма какво да правите, за да премине по-лесно за всички.

Регресията на съня включва различни нови неща, които се случват в живота на бебето:

◼ Растежен скок (От раждането до 1.5 г. децата минават през десет скока в растежа, които оказват значително влияние върху съня)

◼ Придобиване на ново умение (физическо или емоционално)

◼ Първи признаци за пробиване на зъбче

◼ Рязко нарушаване на дневната рутина, породено от извънредна ситуация – пътуване, спане в различна обстановка, шумни гости или съседи, раждане на друго дете

◼ Боледуване

◼ Промяна на фазите на сън, което се случва между 3.5 и 5 месечна възраст


 

Колко време продължава регресията в съня?


Най-често около 2 до 4 седмици, като за всяко бебе може да е различно. Някои усвояват по-бързо новите умения или оздравяват по-бързо от други.

Но, колкото и да продължи, помнете – ЩЕ МИНЕ!


 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Завишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки


Наблюдават се няколко основни регресии в съня: около 4-тия, в 6-тия, 8-мия, 12-тия, 15-тия, 18-тия месец, на 2 и на 3 години.

В тази статия ще ви запознаем с характерните особености на регресията в 4-тия месец, считана за най-предизвикателната, защото по нейно време, фазите на бебето се променят. В повечето случаи, точно тази регресия, се усеща най-често от детето, а и от родителите.


 

Защо се случва регресията на съня в четвъртия месец?


До около 4-тия месец, бебето има само 2 фази на сън - активен сън (REM) и дълбок сън. В активната фаза бебето е шумно, пъшка, въздиша, промрънква, усмихва се, може да си отваря едното или даже и двете очи. В дълбоката, тихата фаза, бебето е отпуснато, виждате как диша вече по-бавно и по-дълбоко. В тази фаза е трудно да го събудите.

И точно в тази регресия на съня в 4-тия месец, тези фази се променят и стават като при нас, възрастните. Вече ще изглеждат така:

◼ Фаза 1: NREM сън - без движение на очите под клепачите. Това е т.нар. бавновълнов, дълбок сън.

Стадий 1 е първоначалната фаза, в която се унасяме, но все още не сме заспали.

Стадий 2 е първата фаза на „реален“ сън.

Стадий 3 е дълбока и възстановителна. Това е сънят с бавни мозъчни вълни, те подпомагат тялото да възстановява силите си, имунната система става по-устойчива, това е времето, за което се казва, че растем.

◼ Фаза 2: REM - така характерният сън с бързи очни движения. Това е фазата в която сънуваме, мозъкът обработва, обобщава и „слага в чекмедженца“ информацията от изминалия ден.


Като преминем през всички фази, се събуждаме или ако не е време за ставане, правим бърз преглед дали всичко около нас е наред, дали нещо не ни застрашава (това е останало в нас, още от праисторическата ера) и цикълът започва на ново.

Съвсем същото ще се случва вече и с вашето бебе. След всеки цикъл на сън, то ще достигне фазата на бърз сън, в която спи по-леко и ще се събуди. Бебето ще иска да се увери, че всичко е наред и обкръжението му е непроменено.


И какво се случва – то обикновено заспива в ръцете на мама или татко, на гърда или е люшкано на ръце. И ако бебето ви е заспало в ръцете ви и след това е сложено в кошарата, когато е заспало дълбоко и дойде лекия сън, детето се разбуди и ще открие драстична промяна. И какво се случва – започва да плаче и да изисква да му дадете първоначалната подкрепа, за да заспи отново. И вие отново го взимате на ръце.


До около 4-тия месец, бебето не може да изгради асоциация за сън, защото няма достатъчно невронни връзки в мозъка си. Но вече навлиза във възраст, когато това може да се случи, затова бъдете внимателни.

 

Какво да направите, за да улесните преминаването през този период?


✔ Следете да не го преуморявате през деня, като не излизате от времето на неговия интервал на будуване. Може да следите таблицата с препоръчителни норми на сън и будуване тук: ....

✔ Спазвайте разделянето на интервала на будуване, като му осигурявате активни занимания, а след това - време за спокойни.

✔ Създайте ритуал за сън, който да правите преди всяко приспиване. Придвидимите и последователни действия ще успокояват бебето, а и вас също.

✔ Започнете поне на един дневен сън, особено когато видимо е спокойно, да го оставяте в кошарата само успокоено, но не и заспало.

✔ Постепенно правете това на всеки сън, така ще създавате добри навици, заспиването на бебето да не зависи само от вашата намеса.

✔ Започнете поне на един дневен сън, особено когато видимо е спокойно, да го приспивате по различен, от обичайния начин. Точно така ще предотвратите някоя от асоциациите за заспиване, да не се превърне в силна и крайно нежелана.

✔ Следете денем да се храни добре, осигурявайте му спокойна среда за това.

✔ Плавно започнете да увеличавате интервалите на будуване, с по 5-10 до 15 минути. В кой месец колко са препоръчителни да са дълги, отново може да видите в таблицата.

✔ Запазете спокойствие и хладнокръвие, колкото и трудно да ви се вижда това. Регресията ще свърши!

✔ След излизането от регресията в 4-тия месец, идва много подходящо време да научите бебето си на самостоятелно заспиване.



bottom of page