top of page

Спящо дете не се буди - мит или истина?

Актуализирано: 18.03


Често родителите имат проблем с дълго и мъчително приспиване на детето. Мисълта да събудиш спящо дете, след като толкова време сте се борили то да заспи, е направо мъчителна. Но в някои случаи е абсолютно необходимо и здравословно:

✅За хранене

✅За формиране на режим на сън

✅За прием на лекарства


Важно: при новородени и малки деца, храненето е с приоритет пред съня!

 

Хранене


Стомахчето на бебето е супер мъничко и не расте с бързи темпове.

Вижте само какви размери има:

✔ На 1-вия ден от раждането: колкото черешка

✔ На 3-тия ден от раждането: колкото орех

✔ На 7-мия ден от раждането: колкото слива

✔ На 1-вия месец: колкото кокоше яйце

✔ На 6-тия месец: колкото киви

✔ На 12-тия месец: колкото ябълка


Това означава, че на едно хранене може да приема малко количество храна, което пък предполага по-често похапване.

Малкото бебе може да бъде сънливо по темперамент и/или от недоизчистена физиологична жълтеница. То ще спи повече от нормата си на една дрямка и това ще попречи на доброто му хранене и наддаване.

 

За формиране на режим на сън


Детето се нуждае от времева рамка на сън и будуване. Докато не премине трайно на 2 дневни дремки, това е ритъм, тъй като дори и да се фиксират часове, те бързо се променят, но пък след това може да стане истински придвидим режим на сън и будуване.


Може да направите добър режим на сън и будуване на вашето дете, като направите дневник и за 5 последователни денонощия да записвате в колко часа заспива и в колко часа се събужда. После да сравните с препоръчителните норми за сън и будуване и според това, да направите план за корекция.

Той включва най-често събуждане от някоя дрямка с цел отрегулиране на общия дневен сън. И не само.


Бъдете внимателни: такива промени се правят след детайлно разглеждане на дневника на съня, общи навици, асоциации за събуждане, външни условия и не препоръчваме да работите „на парче“.

 

Прием на лекарства


В случай на заболяване и прием на медикаменти, предписани от лекар, е препоръчително те да се приемат в точни часове, както са изписани. Това гарантира тяхното действие и бързо излекуване.

Имайте предвид, че и хранителните добавки, имат своите препоръчителни часове за прием.

 

Виждате, че има съвсем основателни причини да събудите детето си, колкото и сладко то да спи и да ви се струва кощунство. Понякога, целта оправдава действията и в тези случаи е само и единствено за доброто на детето.


Как да събудите спящо дете?


В часът, в който е време да го събудите, влезте в стаята му, дръпнете пердета/щори, започнете по естествен път да увеличавате шума в стаята, например като да отворите вратата на гардероба, прибирате или вадите дрехи, отворите прозореца, може да пуснете лекичко приятна музика. Започнете да създавате нормални ежедневни звуци. Може дори да говорите със спокоен глас.

Изчакайте няколко минути, ако детето не се събуди самичко, започнете да го галите, целувате, леко да поклащате телцето му, шепнете му – „Хайде, отвори очички, време е за ставане“.


В случай, че изобщо не дава признаци за събуждане, не бързайте, защото рискувате да го събудите от дълбока фаза на сън и така да си имате супер кисело човече. Дайте му още няколко, до 5-10 минутки и започнете да сменяте памперс-пелената, да сваляте пижамката...

Правете леки, деликатни и бавни движения, които да събудят вашето съкровище с любов.


През следващите дни, това ще става все по-лесно и ще му помогнете да изгради подходящ за него, естествен ритъм на заспиване и събуждане.


bottom of page