top of page

6 лесни метода за трениране на родителското търпение



Търпението на една майка е едно от най-възвишените и вълнуващи качества, които се проявяват в нейния живот. Всички майки изпитват и проявяват търпение на различни нива и по различни начини, като играят ролята на подкрепа, на наставници и организатори в семейството си, че дори и в обществото.


Търпението на една майка е често неизмеримо, но изключително важно качество в ежедневието й. То започва още от началото на бременността, където тя изпитва физически и емоционални промени.

◾Майката изразява търпение, докато тялото й се приспособява към новия живот в себе си. 

◾Майката изразява търпение, докато по време на раждането, тя изпитва болка и стрес.

◾След раждането, търпението и продължава да се проявява във всяка една дейност.


Тя се грижи за децата си с любов, отдаденост и постоянство, дори когато е изморена, болна, гладна или изпитва някакви тревоги. Майката трябва да бъде търпелива, когато децата й изпитват затруднения, когато те учат нови неща или развиват своите умения. Тя трябва да им бъде подкрепа, да ги води и насърчава, докато те откриват света и се развиват като личности.


Търпението на една майка не е само качество, което тя проявява към другите, но също така и спрямо себе си. То се изразява в способността й да се справя с предизвикателствата да се грижи за себе си, да си прощава, да си позволява почивка, да се развива като родител, но и като човек. 


Често срещаме майки, които не проявяват търпение към себе си, оставят на заден план собствените си чувства, емоции, физически и духовни нужди. За съжаление, това не помага на никого, даже най-малко на децата, в чието име най-често се прави.


 


Благодарение на огледалните неврони в мозъка ни, децата ни отразяват безпогрешно. Това означава, че когато ние сме спокойни, уравновесени и щастливи, и децата ни ще са такива.


 


Говорим основно за майките, но татковците са в същото положение. И за тях търпението е добродетел, която е нужно да се култивира. 


Как да тренираме това търпение тогава?

Предлагаме ви няколко лесни и приятни методи, като винаги на първо място слагаме реалистичните очаквания - към себе си, към детето, към партньорството, към родителството като цяло.


1. Приемете факта, че нещата не винаги ще бъдат идеални и не винаги всичко ще става по план. Понякога нещата са извън нашия контрол. Понякога повече, отколкото сме си мислели. И това е съвсем нормално!


2. Практикувайте дълбоко дишане. Това може да помогне за намаляне на стреса и за изграждане на по-добро усещане за търпение. Прочетете статията ни и ще видите, че само 8 минути са достатъчни да си помогнем чрез дишане. А ако като майки се чудите кога да го правите, то ето една идея - много удобен момент е след като приспите детето. Да, клише и дразнещо е да чуваме: „Спи с детето“. Истината е, че не е задължително и вие да спите, когато и бебето спи, а да си отделите няколко минути време за вас самите. И да, знаем, задачите нямат край и често ни тежи, че не са свършени, но опитайте, 10 минути само за вас. Ще се убедите колко е лесно и приятно.


3. Правенето на упражнения за управление на стреса като йога, тай чи или пилатес могат да бъдат изключително полезни. Тук пак стигаме до липсата на време, но сме сигурни, че може да отделите 8-10 минути за най-елементарни движения като разтягане, клякане, подскоци и маршируване на място.


4. Отделяйте време само за себе си, като се договорите с партньора кога и колко лично време да има всеки. Тогава правете само любими неща, пазарувайте, но нека е за себе си, отидете на СПА, масаж, купете си подарък, срещнете се с приятелки, останете сами в тишина, разходете се безцелно или просто обиколете квартала.


5. Разговарянето с други майки или специалисти в областта на родителството може да бъде полезно. Споделянето на опита и получаването на съвети може да подобри майчинските умения и да помогне за развитието на по-голямо търпение. Намерете обаче споделено пространство, в което да не срещате критики, а разбиране и подкрепа. Може да посетите и събития за родители.


6. Търсете подкрепящи групи, избягвайте сравняването и състезанията, в които често изпадат някои родители. Всяко дете, всяка майка и всеки татко са уникални, неповторими и всички имат правото на личен избор за своя живот, за своя начин на възпитание. Разбира се, ние се стремим към осъзнато, съпричастно, грижовно и информирано родителство. И помнете, че това, което виждате и чувате в рамките на една разходка навън с приятелка с дете, не винаги е представителна извадка за това какво всъщност се случва през останалите 22 часа от денонощието.


 


Търпението на родителите е ключово за изграждането на здрави и благополучни отношения с децата и за успешното справяне с предизвикателствата на родителството. И да, всички много добре знаем това, но твърде често пренебрегваме себе си.

Съчетаването на тези методи може да помогне на майките и татковците да развият по-голямо търпение и да се справят по-ефективно със своите задължения и стрес-ситуации. Крачка по крачка, с внимание, любов и грижа за себе си.

bottom of page