top of page

Огледалните образи - как и защо нашето състояние се отразява на детето? А обратното?

Актуализирано: 10.01.2023 г.

Част 2
Какво пречи на родителите да направят така желаната промяна със съня на детето си, за да могат и те да спят добре?

Родителите силно усещат влиянието на нарушенията на съня на детето им върху тяхното психологическо състояние. В същото време напрежението, нетърпението и нервността, които излъчват майката и бащата, също се отразяват на децата им.


Завъртат се в един порочен кръг. Защо?

Поради едно откритие – способността ни да проявяваме огледален образ. Тези огледални неврони, които са малки неврологични структури, се активират, когато възприемаме действие и го предприемаме от своя страна.

 

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път през 1992 година, след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и негови колеги в невробиологичната лаборатория на университета в Парма. Те са регистрирали специфичната дейност на нервни клетки в предните дялове на мозъчната кора, свързани с двигателната активност и езиковите умения.


Огледални неврони и емпатия - най-големите открития на неврологията. Вече в много публикации се твърди, че огледалните неврони ще бъдат за областта на психологията това, което е откритието на ДНК за биологията.


Учените направили редица изследвания и наблюдавали как огледалните неврони се активират, когато маймуни чупят фъстъци в ръцете си, виждайки как други маймуни чупят фъстъци, дори когато са в пълна тъмнина и просто чуват чупенето на фъстъци.

Спомнете си и вие как, ако наблюдавате боксов мач и там удрят единия боксьор рязко в главата, или на екрана лети топка сякаш точно срещу вас, вие инстинктивно се отдръпвате, нали?

След това откритие, редица учени започват също да изследват тези огледални неврони.


Някои определят огледалните неврони като основен фактор за развитието на човешката реч, емпатия и много други процеси. Един от най-изтъкнатите учени в тази област – неврологът Д-р Вилаянур Рамачандран (Директор на Изследователския център за висша нервна дейност и професор по психология и неврофизиология в Калифорнийския университет в Сан Диего), е убеден, че те са “това, което ни прави хора.”


Да обобщим, че благодарение на огледалните неврони можем да:

- узнаем и да разберем какво чувства или преживява човекът пред нас;

- усетим чувствата му;

- отговорим на чувствата със съпричастност.

 

Нека се върнем на нашите деца.


Благодарение на тези огледални неврони, бебетата, на база имитация, започват да се учат на всичко.


Скоро, този процес започва да се надгражда и след 18 месечна възраст, те започват да избират какво точно да имитират. И тук идва още по-интересното - не става дума само са физическа имитация на определени движения или действия, а говорим за отразяване на чувства, емоции.


Тази зона на огледални неврони обхваща част от лявото полукълбо на мозъка, в което се развива способността за реч, но и част от дясното полукълбо, което означава, че огледалните неврони играят важна роля за изграждане на социалните умения и взаимодействията с околните.

 

Нека сега се опитаме да си отговорим отново за въпроса:

Как детето влияе на родителите си и как родителите влияят на детето?

Ясно е, че сме скачени съдове. И ако все още е рано децата да могат да се справят с емоциите си, напрежението и не знаят как да се успокояват, то, ние възрастните можем. Да, знаем, че когато ние сме недоспали и изтощени, това е трудна задача.

Като единствените в тази ситуация, които подлежим на промяна, трябва да се мобилизираме и да го променим.


Всички знаем, че няма смисъл да правим едни и същи действия, очаквайки да получим различен резултат. Защото знаем, че не се получава. Така че – на работа.

Следва продължение...

 

Ако усетите, че ви е трудно са се справите сами - ние сме насреща.


Именно защото и ние сме били недоспали и изтощени майки, ви разбираме до болка.

Създадохме за вас онлайн програми. Те са практични и удобни, ако не искате да се ангажирате с консултант по детски сън, да записвате час, да организирате кой да гледа детето…

А ако имате нужда някоя като вас майка да ви изслуша, подкрепи и помогне, не се колебайте и изберете консултациите ни.

bottom of page