top of page

В колко часа вечерта трябва да заспива детето?


нощен сън, вечерно заспиване на детето, протест при заспиване на детето, продължитлено приспиване на бебето и детето

Отговорът е...

Часът за нощния сън идва след последния му интервал на будуване, който е за неговата възраст, но и конкретно за вашето дете.


Какво означава това?

Знаете, че за всяка възраст има препоръчителни норми на сън и будуване, които са усреднени цифри. Таблицата дава представа в кои граници (горна препоръчителна или долна препоръчителна) е детето ви и е отправна точка за евентуални корекции.

 

Важно: ако детето ви се наспива, събужда се в добро настроение, храни се пълноценно, има настроение за игри, че и за пакости, вие също сте наспани и се чувствате добре, не гледайте никакви таблици с норми. Наслаждавайте се на това щастие.

 

Ние разглеждаме всяко дете индивидуално и се съобразяваме с неговата индивидуална норма за сън и будуване. Има деца, които обичат и имат нужда от повече сън, а други са свежи и готови за подвизи и с по-малко.

Бебетата и малките деца имат нужда от определено количество нощен сън, което обичайно е между 10 и 12 часа. Сънят се влияе от циркадните ритми и мелатонинът.

Циркадните ритми са като вътрешен часовник, който се влияе от естествените процеси в природата. Светлината оказва основно влияние, под нейно въздействие денем се трупа мелатонин (хормон на съня) и вечер се секретира, помагайки ни да спим добре.

При бебето циркадните ритми започват да се синхронизира след 3-тия месец, при някои може и след него.

 

Както спи и будува през деня детето, така и ще спи през нощта!

Да, това е самата истина! Това означава, че за да стигнем до вечерното приспиване и нощния сън, трябва да започнем от организацията на деня, която ние наричаме дневна рутина на сън и будуване.

Създаването на дневна рутина на сън и будуване има свое начало и то е сутрешното събуждане. Нали все пак трябва да имаме отправна точка?

След края на 3-тия месец, ние препоръчваме да започнете да фиксирате този час на ставане като събуждате детето нежно и деликатно.

 

Децата обичайно се будят сутрин между 6 и 8 часа.

Ако детето ви става преди 6 часа, то тогава говорим за ранно сутрешно събуждане, което е неприятен и крайно нежелателен навик. Бъдете внимателни, ако започне да се случва няколко дни подред, значи е необходима бърза корекция, този проблем се преборва трудно и дълго!


Ставане от сън след 8 часа, вече се явява късно време за сутрешно събуждане.

Tака, вече имате фиксиран час за сутрешно ставане, който не трябва да се различава прекалено много (може да лавирате с около 15-20 минути, все пак детето не е робот, вие - също).


Започвате да си „подреждате“ интервалите на будуване, които са подходящи за вашето дете. Интервал на будуване е времето от събуждане до следващото заспиване, в него влиза времето за приспиване.

Следите и дневните дремки кога се случват, колко са дълги и колко е общият дневен сън.

Така стигате до последния интервал за деня, в който детето е будно.

Точно след края на последния интервал на будуване е часът за вечерно заспиване.

За новородени и малки бебета може да е даже 22-23 часа.

С всеки изминал месец, с отпадането на последната за деня дрямка, този час става все по-ранен, като обичайно е около 20-20:30 часа. Най-често е в диапазона между 19ч. и 21ч.


За децата е полезно и здравословно да заспиват рано вечерта. Не се тревожете, ако този час е например 19-19:30. Това може и да е начин да си наваксат, ако по някаква причина, са имали по-кратък общ дневен сън.

А и така, вие ще имате повече време за себе си и за своя партньор, което е супер, нали?


bottom of page