top of page

Регресия на съня в 12-тия месец - защо, кога и как да се справя с нея?

Какво представляват регресиите на съня? Кога се случват? Как да помогнем на детето?

регресия на съня на бебето, бебе на 12 месеца, дете на 1 годинка, проблеми със съня на детето

Прочетете първата ни статия по темата тук.


12 месеца от раждането на вашето съкровище, първи рожден ден, радостта е голяма, имате красива и вкусна торта, роднини и приятели ви поздравяват, цялото семейство получавате много подаръци.

Ей, кога мина една година, нали?

И улисани в празници, изведнъж осъзнавате, че вашето бебе отново започва да има проблеми със съня.

Не се тревожете излишно, това вече сте го преживели, просто е поредната регресия.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Завишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки

 

Защо се случва регресия на съня в 12-тия месец?


Растежен скок. От раждането до 1.5 г. децата минават през десет скока в растежа, които оказват значително влияние върху съня.

Нови умения. Вашето бебе все по-добре управлява тялото си, но това изисква усилия от негова страна.

Повече говори. Често изпадаме в умиление от първата крачка или казване на нова дума или даже кратко изречение, но за него не е толкова весело и приятно. То може да реагира с усмивка, но и със страх, недоумение какво се случва с него.

◼ И се случва познатото – то е развълнувано от новите неща и иска да ги практикува… нощем.

Нощен страх. На тази възраст, вашето бебе израства и когнитивно, което означава, че може се буди нощем и да се уплаши, ако не ви види веднага. Това се случва и от нарастващото му въображение, което да го кара да се страхува.

Съпротива. Бебето ви може внезапно да избухне, като протестира срещу времето си за лягане. Или срещу ритуала за сън. Или и срещу двете.

◼ Може да има признаци за преход към един дневен сън. Бъдете внимателни, често на тази възраст това е фалшив преход и всъщност бебето не е готово за такава промяна.

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на вашето бебе да се интегрират в него. След като това стане, то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.

 

Как да помогнете на детето да премине по-леко през тази регресия?


◼ Спазвайте препоръчителните норми за сън и будуване.

◼ Внимателно следете да разделяте интервала на будуване на две части -⅔-ти активна част и ⅓-та спокойна.

◼ А ако детето ви е силно емоционално и подвижно, може да намалите малко активното време за сметка на спокойното.

◼ Но все пак се грижете в активната част наистина да е достатъчно активно, за да може да натрупа желана и качествена умора. Вече знаете как – като го стимулирате да тренира всичко, което вече е открило, че може да прави със своето тяло и глас.

◼ Бъдете гъвкави в тези интервали и дължината на общия дневен сън.

◼ Играчка за сън. Ако няма все още такава, тествайте различни. Така ще може да му пренасочвате вниманието, когато се размърда или нервничи в леглото. Едно успокояващо, казано с приглушен глас: „Гали мечо, гали мечо. Тихо, мечо спи“, може да свърши чудеса. Може даже и да не е играчка, може да е кърпичка, мъничка възглавничка, но задължително да е безопасна.

◼ Правете ритуал за сън преди всяко заспиване. Той вече може да е по-дълъг и да е около 10-15 минути. Възможно е вече да има нужда да го разширите и промените, защото бебето ви вече е пораснало и може да има нужда от промяна. Придвидимите и последователни действия ще успокояват бебето, а и вас също.

 

Не забравяйте – добавяйте или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна.


✔ Приучавайте детето да заспива с все по-малко помощ от ваша страна.

✔ Обръщайте му повече внимание. Може да успеете да предотвратите избухването му, като осигурите качествено време насаме с него.

✔ Използвайте различни видове разсейване като усетите, че започва криза.

✔ Хвалете го за всяка добра постъпка.

✔ Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време.

✔ Знаем, че е клише и е дразнещо, но наистина почивайте докато бебето спи. Особено сега, когато бебето изисква от вас много физически усилия и за да сте все около него.

✔ Искайте помощ от таткото, близки, приятели, може да си наемете за няколко седмици или даже дни и човек, който да ви помага.

✔ Търпение! И това ще мине!

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създадали добър режим, не се тревожете. След свършването на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!





bottom of page