top of page

Регресия на съня на 3 години - защо, кога и как да се справя с нея?


регресия в съня на детето, детски пубертет, протест при заспиване, отказ от дневен сън, бебешки пубертет

Детето ви вече е на 3 години! Взривоопасна комбинация между торнадо, гръмотевица, порой от думи и най-сладката муцунка в целия свят! Това е вашето дете!

То търчи, крещи, катери се, спори, прави бели, прегръща ви с безгранична любов, пак търчи, катери се, спори, прави бели и ви целува с извънземна нежност.

Нищо чудно, че сънят им е на последно място, нали?

И хоп, сънят се влошава.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Нощни периоди, в които детето си играе

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Завишена нервност и капризничене

◼ Отказ за дневен сън

◼ Съпротива при лягане вечер

◼ Многократно ставане от леглото

◼ Ранно сутрешно събуждане

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на вашето дете да се интегрират в него. След като това стане, то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.

 

Причини за регресия на съня на 3-годишна възраст


◼ Разбира се, на първо място е преумората. Детето може да издържа будно по-дълго време, но ако пропусне дневната дрямка, ще се умори още повече.

По-трудно успява да превключи от интензивна игра към спокойни игри.

◼ Има нужда от повече помощ при успокояване след игра.

Гърнето! Има различни възрасти, в които детето спира да ползва памперс пелена, но когато и да се случи, винаги в началото има „инциденти“, които стандартно се случват… нощем. Сънят може да се накъса и от ставането да се ползва гърнето, защото детето може да не успее да заспи веднага.

◼ Говорене, говорене, говорене. Вашето дете има солиден запас от думи, които най-често използва, за да каже: “Не! Не искам! Няма да спя!”

◼ Желание да говори, да говори много, много и нощем.

Кошмари, страх от тъмното могат да пречат на съня на вашето дете. За кошмарите, прочетете тук.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време. Имайте предвид, че екранното време може да предизвика допълнително наличие на кошмари, независимо какво гледа детето.

Край на дневния сън. Да, голяма част от децата, отказват да спят на обяд. Не на всички обаче, им е добре без него. А при много една дори малко по-дълга или по-късна обедна дрямка, може да отложи заспиването за нощен сън… с много.

Сън в ново легло. Това е голяма и красива промяна, но нека детето да участва в избора на спално бельо, възглавничка (ако иска да ползва), изобщо направете предварителна подготовка за това голямо събитие.

Промяна в семейството. Може да се роди братче или сестриче, да се преместите в по-голямо жилище и пак да смени леглото, вие да се върнете на работа, да започне детска градина или да има проблеми в нея… все причини, които могат да объркат съня.

 

Как да помогнете на детето в тази регресия?


✔ Придържайте се към препоръчителните норми на сън и будуване за тази възраст.

Прибирайте се малко по-рано от игра, независимо дали времето е хубаво или не. Така ще му дадете повече време да се успокои и свали напрежението преди сън.

✔ При отказ да заспи за дневна дрямка, му организирайте т.нар. тих час – четете книжки, разглеждайте снимки, но нека всичко да е на приглушена светлина и да се случва тихичко. Направете го максимално привлекателно за детето - може да е в импровизирана палатка на пода, закътано сред възглавници, на специално “вълшебно” килимче в някой ъгъл на стаята, че дори и на родителската спалня…

Бъдете спокойни, но твърди при идване на часа за лягане.

✔ Ако става и излиза, тихо и спокойно го връщайте обратно.

✔ Не пропускайте ритуала за сън. На тази възраст той може да е по-дълъг, да включва нови неща спрямо интересите на детето. Предвидимите и последователни действия ще успокояват детето, а и вас също. Може да използвате безплатните ни материали, които да свалите и разпечатате, за да направите ритуала по-приятен и желан. Освен това с тях ще изведете контролът извън вас и ще делегирате права на детето.


Не забравяйте – добавяйте като ново или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна. Не опитвайте нови неща непрекъснато. Това по-скоро ще обърка детето.


✔ Ако детето ви нощем иска да си говорите (то всъщност най-често преговаря да му донесете вода или кашкавал, защо пък не?), не го правете. Не влизайте в зрителен контакт и повтаряйте с тих, монотонен глас: “Сега е време за сън. Тихо, сега спим.“ Изобщо, дръжте се така, както бихте се държали с нежелан гостенин.

✔ Погрижете се денем да приема достатъчно течности, най-вече вода. Така ще сте спокойни, когато нощем ви каже: “Искам вода“ или при късмет, няма да чувате тази заповед.

Намерете удобно място за шише с вода. Нека да е такова, с което трудно ще се олее и да не е необходимо да излиза от леглото. Ако вече не се е научило, то сега е моментът вече да се обслужва само, когато е жадно нощем.

✔ Подсигурете гърне в стаята, ако иска да пишка.

Ако ползва дъска върху тоалетната чиния, нека отиването до там да бъде в тишина и силно приглушена светлина.

✔ Понякога са гладни преди сън, независимо, че скоро са хапнали добре. Предложете му нещо леко, но да го изяде в кухнята.

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създали добър режим - не се тревожете. След края на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!




bottom of page