top of page

Регресия на съня в 6-тия месец - защо, кога и как да се справим с нея?


Регресия на съня в шестия месец, накъсан нощен сън, многобройни събуждания
Регресия на съня

Тъкмо сте излезли от предишната регресия, и се появява друга.


Първата година на бебето е белязана с бурен растеж и развитие и това влияе не само на съня на бебето. То става все по-активно, любопитно, всичко около него мърда, издава звуци, има експлозия от цветове и емоции. Регресията в 6-тия месец е съпроводена с появата на нови умения у вашето бебе и именно те, са основната причина за нея.

Бебето е все по-активно физически, обръща се, започва да пълзи (не се тревожете, не всички бебета минават през фазата на пълзенето!) и все по-активно бърбори.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Повишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки

 

Какво представлява регресия на съня в 6-тия месец?


Това е неочаквано прекъсване в обичайния график на съня на бебето. Например, вече сте изградили добра рутина на действия, следвали сте интервалите на сън и будуване, направили сте ритуала за сън, бебето заспива лесно и изведнъж започва да се буди често нощем.


Имайте предвид, че е съвсем нормално 6-месечно бебе да се събужда през нощта и след това да заспи отново малко след това.

 

Колко време продължава регресия на съня в 6-тия месец?


Регресията на съня е временна фаза, която ще отшуми за няколко седмици (често две или повече, но може да варира), след като вашето бебе свикне с новите си умения и разбере, че нощта не е подходящото време да ги тренира.


◼ Тук идва особено важното за вас – да свикнете да „тренирате“ новите умения на бебето си веднага след събуждане. Това означава, че след събуждането му да го стимулирате и подпомагате да прави всяко ново умение - да се обръща, да пълзи, да „приказва“.

◼ Някое по-активно бебе може прави и опити да седи. Това може много да ви зарадва, но при него да е повод да избухне в сълзи. Защо - защото то го прави за първи път и за момента това, не го радва.

◼ При някои бебета може да започне т.нар. сепарационна тревога“ - това е тревога при раздяла с родител, пък даже вие просто да излизате от стаята. То не ви вижда и се тревожи, все още не осъзнава къде сте и дали ще се върнете изобщо. Обикновено тя е по-изявена към 8-я месец, но може да се наблюдава и на тази възраст.

◼ Пробиване на зъбче. Повечето зъбки започват да изникват между 6 и 12 месеца, така че болката и дискомфортът могат да попречат на съня.


❗Запомнете: пробиването на зъб, както и самата регресия, са период, не особено дълъг. Така че, ако проблемите в съня продължават, не е от тях, а от неправилен режим на сън и будуване, наличие на силни нежелани асоциации, неподходящи външни условия. Тук вече трябва намеса.


◼ Често като родители, се изкушаваме да използваме спокойното и ведро настроение на бебето след сън, за да свършим някоя и друга домакинска работа. Но това не е добре за никой, детето има нужда от активно време от една страна и от друга - да тренира новите си умения.

Иначе ще ги тренира нощем, а никой не желае това, нали?

 

Как да помогнете на детето през този период?


✔ Следете да не излиза от границите на препоръчителните норми сън и будуване.

✔ Ако често се буди нощем, а вие го оставяте денем да спи дълги дреми, за да си навакса, рискувате да влезете в омагьосан кръг. Има тактики за действия, специално за този период.

✔ Правете приятен и качествен ритуал за сън. Придвидимостта на действията, ще успокоява и без това тревожното бебе, но ще помага и на вас.

✔ Внимавайте с храненето. Денем подсигурявайте тиха и спокойна среда, за да не се разсейва излишно и да има желание да се храни предимно нощем.

✔ На тази възраст, вече може да предложите играчка за сън. Нека бъде безопасна и мека. Не всички бебета проявяват интерес обаче, най-често свикват с такава към 1 годинка.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време.


 

Бъдете спокойни, вашето бебе се развива перфектно! То се учи да движи тялото си и придобива нови умения, които го правят неспокойно и развълнувано.

Щом ги усвои, ще се успокои! Тогава ще настъпи почивка за всички.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!





bottom of page