top of page

Регресия на съня на 2 години - защо, кога и как да се справя с нея?


регресия на съня на детето, дете на 2 години, трудно приспиване на детето

Вече имате 2 годишно гоооолямо дете, с него може да се говори, да се разхождате, даже да се забавлявате чудесно. Вече има една дневна дрямка, знаете кога ще заспи, нещата изглеждат почти идеални!


Е да, често чувате едно категорично и нетърпящо възражение: „НЕ!“ , случват се бурни, но пък продължителни спорове, но не е толкова лошо (или пък е???)... Все пак сте в първия бебешки пубертет.

Но изведнъж и сънят се влошава. Ами сега?

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Нощни периоди, в които детето си играе

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Повишена нервност

◼ Може да отказва да заспи за дневен сън

◼ Ранно сутрешно събуждане

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на детето да се интегрират в него. След като това стане, то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.

 

Какви са причините за регресия на съня на 2 години?


Интервалът на будуване е по-дълъг от препоръчителното за възрастта, детето е силно преуморено, трудно и мъчително заспива. След заспиване, сънят му е накъсан.

◼ Неправилните интервали могат да доведат до отказ от сън на обяд, което още повече увеличава преумората и нервността му.

Зъби. Сега е време да пробиват кътниците.

Сериозен речников запас. То вече може да спори дълго с вас, да изразява желанията си настойчиво.

Нови умения. Ходенето е овладяно, но сега на дневен ред са катеренето, скачането и бягането. Кой да спи, като има толкова шкафове за катерене?

Кошмари. Възможен е страх от тъмното или поява на нощни кошмари.

Тревожност от раздяла. Повечето деца обичайно са надраснали сепарационната тревожност (безпокойство от раздяла с родител), но има и немалко такива, които все още я изпитват.

Болест. Наличието на кашлица, настинка, температура или ушна инфекция ще му причинят болка и неразположение, които са фактор за проблеми в съня.

Промяна в семейството. Може да се роди братче или сестриче, да се преместите в по-голямо жилище, да се върнете на работа, да наемете външен човек да го гледа… все причини, които могат да объркат съня.

 

Как да помогнете на детето (а и на вас) по време на тази регресия?


✔ Спазвайте стриктно интервалите на будуване. Да, детето е голямо, но все още е много важно то да има достатъчно време за сън и почивка.

✔ Придържайте се към рутината. Бъдете твърди с времето за лягане. Знаем, че вече са добри в преговорите, но вие командвате!

✔ Ако все пак не заспи за обеден сън, му организирайте т.нар. тих час – четете книжки, разглеждайте снимки, играйте с пластелин, но нека всичко да е на приглушена светлина и да се случва тихичко.

✔ Не пропускайте ритуала за сън. На тази възраст той може да е по-дълъг, да включва нови неща спрямо интересите на детето. Предвидимите и последователни действия ще успокояват детето, а и вас също. Може да използвате безплатните ни материали, които да свалите и разпечатате, за да направите ритуала по-приятен и желан. Освен това, с тях ще изведете контрола извън вас и ще делегирате права на детето. А те обичат това.


Не забравяйте – добавяйте или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна.


Запазете спокойствие. Не се разстройвайте, не повишавайте тон, ако детето ви се съпротивлява на времето си за лягане. Вместо това нежно го връщайте в леглото му, докато се успокои.

Проверете за заболяване. Начало на някакво заболяване, може да причини проблеми със съня. Различавайте вирус/настинка от идване на ново зъбче. Често пробиването за зъбки причиняват намален апетит, засилено слюноотделяне (затова може често и да кашлят), силна раздразнителност, дъвчене на пръстите или предмет, дърпане на ушите, подуване и зачервяване на венците.

✔ Ако няма играчка за сън, дайте му възможност да си избере такава. Може да не е наистина играчка, може да е малко одеалце, кърпичка, любима умаляла дрешка или пък ваша тениска. Важното е да е безопасна и да го успокоява. Даже може да е различна всеки ден, но да му прави компания по време на сън.

✔ Ако преживява нощни кошмари, може да поставите на пода в ъгъла малка дискретна лампа. Или оставете да влиза лека светлина от коридора. Нека това бъде временно, сънят е желателно да се случва на тъмно.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време. Имайте предвид, че екранното време може да предизвика допълнително наличие на кошмари, независимо от това колко сте внимателни с това какво гледа детето.

✔ Ако детето още не заспива самостоятелно, работете да заспива с все по-малко помощ от ваша страна.

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създали добър режим, не се тревожете. След свършването на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!




bottom of page