top of page

Регресия на съня в 18-тия месец - защо, кога и как да се справя с нея?


регресия на съня на детето, 18 месечно дете, неспокоен сън на детето

Бебето расте и вече едно мъничко, сладко човече, което вероятно може добре да ходи, да общува с вас като използва все повече думи и да е много забавно.

Докато не се появят отново проблеми в съня и осъзнаете, че е настъпила регресията в 18-тия месец.

 

Регресия на съня се случва, когато бебето ви внезапно започне да се отклонява от обичайния си режим на сън и будуване. Всяка промяна в навиците на съня му може да доведе до регресия на съня. Това е съвсем НОРМАЛНО развитие на вашето дете! Просто то расте и това всъщност е прогрес!

Важно е да помните, че не всяко бебе реагира непременно с проблеми в съня, както и че не всяка регресия, се отразява негативно на съня му.

 

Какви са признаците за регресия в съня?


◼ Многобройни нощни събуждания

◼ Трудно и продължително заспиване

◼ Повишена нервност, чест плач без причина

◼ Промяна в дневните дремки

◼ Ранно сутрешно събуждане

 

Колко време продължава тази регресия?


Поемете си дъх и си припомнете, че вече сте минали през такива регресии. Припомнете си, че преодоляването на проблемите в съня, обикновено изисква новите умения или емоции на вашето дете да се интегрират в него. След като това стане то трябва да се върне към обичайното си състояние на добър сън.


Не се тревожете, почти всичко вече сте го видели и преживели. В тази регресия ще са малко новите неща, с които ще се сблъскате и те отново са свързани с уменията на вашето дете.

Отново ще може да се справите добре, но сега се налага да сте малко по-твърди в отстояването на вашата позиция. Детето ви е по-развито, има повече физически умения и най-вече - знае повече думи, с които да ви се противопоставя.

Мдаа, пораснало е.

 

Причини за регресия на съня в 18-тия месец


Растежен скок. От раждането до 1,5 г. децата минават през десет скока в растежа, които често оказват значително влияние върху съня.

Сепарационна тревожност. Tова е тревожност от раздяла. Отсъствието на родителите е истински страх на тази възраст и достига своя пик между 9 и 18 месеца.

Никнене на зъбки. Съпътстващата болка от пробиване на зъбче може да доведе до зачервяване и подуване на венците, силно слюноотделяне (понякога даже кашлят от стеклите се назад слюнки), намален апетит.

По-голям речников запас. Иии, началото на великото „НЕ!“. Ще го чувате все по-често и във все повече ситуации.

◼ Детето умее добре да ходи, но се тества и да бяга с играчки в ръце. Често обаче не са играчки, а опасни предмети. Усуква се, измъква се от ръцете ви, тича и това много го забавлява. Че кой ще иска да спи, като може така да лудува?

Страх от тъмното. Няма сигурно твърдение кога точно започва страха от тъмното, но е възможно да се появи и на тази ранна възраст. Освен това въображението му става все по-голямо, което също го вкарва в състояние на страх.

Болест. Температура, болка в ушите, хрема или други болести, могат да повлияят на съня.

Промяна в семейството. Може да се роди братче или сестриче, да се преместите в по-голямо жилище, да се върнете на работа, да наемете външен човек да го гледа.. .все причини, които могат да объркат съня.

 

Как да помогнете на детето си да премине по-леко през тази регресия?


✔ Припомнете си, че това вече сте го преживявали.

✔ Поддържайте препоръчителните интервали на сън и будуване.

✔ Внимателно следете да разделяте интервала на будуване на две части: ⅔-ти активна част и ⅓-та спокойна.

✔ Ако детето ходи на ясла, погрижете се след като го вземете, внимателно да прецените как се чувства. Ако видимо е уморено, може и да пропуснете оставането на детската площадка, независимо от това дали времето е чудесно ил инв. По-добре е да се приберете и да му помогнете да се отпусне след прекарания интензивен ден.

✔ Не пропускайте да правите ритуал за сън. Възможно е вече да има нужда да го разширите и промените, защото детето ви вече е пораснало и може да има нужда от промяна. Придвидимите и последователни действия ще успокояват детето, а и вас също. Може да използвате безплатните ни материали, които да свалите и разпечатате, за да направите ритуала по-приятен и желан. Освен това с тях ще изведете контролът извън вас и ще делегирате права на детето. А те обичат това.


Не забравяйте – добавяйте или променяйте само едно действие в ритуала за сън. След поне седмица, ако е необходимо, може да направите втора промяна.


Играчка за сън. Ако няма все още такава, тествайте различни. Така ще може да му пренасочвате вниманието, когато се размърда или нервничи в леглото. Едно успокояващо, казано с приглушен глас: „Гали мечо, гали мечо. Тихо, мечо спи“, може да свърши чудеса. Може даже и да не е играчка, може да е кърпичка, мъничка възглавничка, но задължително да е безопасна.

✔ Приучавайте детето да заспива с все по-малко помощ от ваша страна.

✔ Понякога детето ще отказва изцяло дневния сън. Ако се случва рядко и вечер го сложите да легне малко по-рано от обичайното, няма проблем. Но наблюдавайте какво се случва с нощния сън, той веднага ще ви покаже, че не бива да се пропуска дневен сън.

✔ Опитайте се да сте спокойни, когато детето ви не иска веднага да легне или се противи на всичко, което му казвате. Повтаряйте си, че това е регресия, бъдете търпеливи, но все пак с граници. Тук е необходимо повече внимание, за да различите кога наистина има нужда от вас и кога просто пробва границите ви.

Терапевтите по екранна зависимост препоръчват до 3 години, детето да няма никакво екранно време.

 

Не забравяйте - ако след преминаването на регресията, проблемите в съня се запазят, това означава, че детето ви има неправилен режим на сън и будуване, силни нежелани асоциации за заспиване, неподходящи външни условия за сън.


А ако сте работили и сте създали добър режим, не се тревожете. След свършването на регресията, детето ви ще се върне бързо към вече научените добри навици.

И ако се наложи да направите крачка назад, то много по-лесно ще може да се придвижите напред.


Ние можем да ви помогнем и да ви научим как да приспивате детето си бързо и лесно, така че да може и вие да се наспите и да имате време за себе си!




bottom of page